2012. május 31., csütörtök

A felhő szép, a felhő jó, a felhő - drága

Az Apple iCloudja ingyen takarja el a Napot és ad menedéket bitjeivel leveleinknek, képeinknek és érzékeny adatainknak. Az Adobe felhője - a bejegyzés tárgya - mást kínál: hozzáférést szinte az összes Adobe alkalmazáshoz, folyamatos frissítési lehetőséget és persze tárhelyet, egyénit, közöst, osztottat és kapottat. De érdemes-e az Adobe felhőjére váltani? Az írás adta válasz csak és kizárólag anyagi megfontolás alapján készült, rengeteg „és" és „ha" feltétellel.
Feltételezzük, hogy az Adobe, ígéretéhez híven, két évente mutatja be a CS újabb verzióit, így 2014-ben a CS7-et és 2016-ban a CS8-at, a köztes években pedig jönnek a .5-ös verziók. Abban a hitben maradtunk, hogy a jelenlegi csomagok - Design, Premium... - nem változnak. És egy euróért 290 forintot kértünk.

Három forgatókönyv
Az első a Team Cloud. Ez céges előfizetést jelent, az éves díjat minden évben hitelkártyával teljesítve megkapjuk a Master Collection alkalmazások legújabb verzióinak, a Muse, az Edge a Lightroom használati jogát, több hasznos Adobe szolgáltatást - és ki tudja mit még. Feltételeztük, hogy az előfizetési díj nem változik.
A második a dobozos termék vásárlása, amit rendszeresen frissítünk, upgradelünk. Az Adobe év végétől megszünteti a három verzió mélységű frissítési lehetőséget, mindig csak a legutolsó verzióról lehet újabbra frissíteni. A táblázatban a ma érvényes árakkal számoltuk az új szoftvert és a frissítést is. Feltételezzük, hogy megmaradnak a mai „Collection"-ök (Design Standard, Design és Web, Production és Master).
A harmadik forgatókönyv az egyéni előfizetés. Az egyéni előfizetés épp olyan hozzáférést ad az Adobe programokhoz, mint a Team Cloud. Az egyéni azonban névre szól, amíg a Team Cloud a cégé, ahol alkalmazottak jönnek és mennek. Az egyéni előfizetésnek van éves szerződéses változata (hűségnyilatkozatos) és havi.


A táblázatban a göngyölített (az adott évig összeadva az adódott kiadásokat) költség látható. Nem számoltunk a szoftver áremelkedéssel, inflációval - és nem számoltunk nettó jelen értéket.

A céges felhő drága
Arra kerestük a választ, hogy ha ma csak üres Macünk van, és szeretnénk legális úton (kereskedelmi forgalomban vásárolt, ellenértékért vett, jóhiszemű vevőként) Adobe szoftverrel dolgozni, akkor melyik a leggazdaságosabb megoldás. Ezért első évben megvettük a dobozos termékeket, utána upgradet fizettünk csak. (Ahol lehet, magyar verzió árral számoltam, ezért van pár forint a Web és a Production csomagok ára közt.)
A zöld hátterű cellák mutatják, mikor olcsóbb az adott megoldás a Team Cloudnál. Bár elég sok „ha" szerepelt eddig, az látható, hogy Design Standard esetén nem érdemes Team Cloudra váltani. A Master Collection tűnik az egyetlen felhővel kiváltható terméknek, ám ez sem igaz, csak én vettem rövidre az idősort. Mivel a Team Cloud évente 279eFt, a Master Collection upgrade pedig csak 174eFt, így 2019-2020 körül már a Master cellái is zöld hátterűek lennének. De ez olyan hosszú időtáv, amely - itthon - tervezhetetlen.
A magán előfizetés esetén azt kell mondjuk, hogy - hasonló a helyzet, csak később lesz olcsóbb a dobozos megoldás, mint az előfizetéses.

PS: Nagyon remélem, hogy kétszeri ellenőrzés után minden szám és számítás helyes, de azért az ördög nem alszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése