2012. június 1., péntek

iPad mini - pletykanalízis I.

Számtalan álhír és vélekedés kering a neten a mini iPad, iPad nano, az iPad kistesója kapcsán. Mivel nem hivatalos információról beszélünk, így ahány blog, annyi adat. Az ilyen hírek lelkes olvasója azért két csoportot különböztethet meg, az olcsó, 200-250 dolláros, és a drága, 250-300 dolláros virtuális mini iPadét.
Az Amazon sikeres Kindle Fire eszközére hivatkoznak azok, akik szerint az Apple-nek lépni kell a „kis" és „olcsó" tablet szegmensben. A most következő bejegyzés(ek) sorra veszik az értelmezhető vélekedéseket és hírmorzsákat azt vizsgálva, melyiknek van és melyik nincs gazdasági alapja.

iPad minire vágyva
Az elemzés során néhány egyszerűsítést is teszünk, hogy mederben tarthassuk elemzésünket, így csak wifis iPadben gondolkodunk. Azzal a gondolattal játszunk el, hogy az Apple két iPad minivel támadja meg a mini-tablet piacot, egy „olcsó" és egy „luxus" verzióval. Az „olcsó" iPad mini kijelzője hét inches, 8GB tárhelye van és 512MB RAM-ja. A „luxus" változat kijelzője viszont 8 inches, szintén 8GB a tárhelye, de 1GB a RAM-ja. A két iPad mini más-más proct használ, az „olcsó" A5-öst, ahogy az iPad 2, a „luxus" pedig A5X procit, amely képes a retina kijelző meghajtására is. Kamera és fogyasztás szempontjából úgy tartjuk, az Apple az iPad 2 és az „új" iPad alkatrészeit és megoldásait használja majd fel.
A fentiek szerint a következő költségekkel és árakkal ismerkedhetünk meg:


A NAND és DRAM memóriák esetén a kapacitás és az ár közt lineáris a kapcsolat. A kijelző és az érintőkijelző esetén az iPad 2 azonos elemeinek arányosításával dolgoztunk. Mivel a retina kijelző 30 dollárral drágább, mint az iPad 2 kijelzője, hasonló felárral számoltunk a „luxus" iPad mini kijelzője és érintőkijelzője esetén, figyelembe véve a gyártási sajátosságokat, nagyjából 80 százalékos arányban.
A WLAN elem esetén az iPad olcsóbb moduljainak árával számoltunk. Az akkumulátor esetén az „olcsó" iPad mini a Kindle Fire-re, a „luxus" iPad mini pedig az iPad 2-re hajaz, ez utóbbi esetén a retina kijelző fogyasztása miatt jártunk így el.
A többi alkatrész árának becslésekor a Kindle Fire és az iPad 2 árai közé lőttük be az iPad mini alkatrész árakat. Az Apple jobb minőségű, így drágább alkatrészeket használ, mint az Amazon, ám a kisebb fizikai méret miatt ezek ára nem éri el az iPad 2-ét. Ahol az „olcsó" és a „luxus" eszköz fizikai paraméterben különbözik, ott az árazásnál az alkatrész árakat az iPad 2 és az „új" iPad árai közé tettük, szintén méretbeli különbséggel is indokoltan.
A gyártási és összeszerelési költség megegyezik az iPadével, ez általában 3,3 százaléka az alkatrész árnak.

Erősebb beszállító hálózat - alacsonyabb ár
Elvégezve a fenti számításokat, az „olcsó" iPad mini alig 200, a „luxus" pedig kicsivel több, mint 250 dollárba kerül. Az „olcsó" iPad mini bekerülési ára szinte megegyezik a Kindle Fire-ével. Az árak becslésénél azt is figyelembe vettük, hogy az Apple jelentős és erős beszállítói hálózattal rendelkezik, amely szintén - számára kedvezően - érvényesül az árban.
Végül az Apple szokásos árrését 37-39 százalék arányítottuk, így a bevezetőben blogok és más források emlegette árak - 299 illetve 399 dollár - reálisnak tűnnek.

Következő részben
(Az Almalapnál jártam egyszer úgy, hogy találtam egy jó, több részes cikket, elkezdtük közölni, és soha sem jelent meg az utolsó része.) A következő egyik bejegyzésben általánosságban elemezzük az Apple és a tablet piac helyzetét. Az, hogy az Apple képes lenne a kisebb méretű tablet piacra belépni, szükségessé teszi-e, hogy belépjen? A kisebb tablet is épp olyan ergonomikus lesz-e, mint a Jobs felügyelete alatt tervezett iPad? Hogy viszonyul az Apple eddig prémium kategóriában gondolkodó szemlélete az „olcsó" iPad minihez?

Forrás: Trefis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése