2012. június 21., csütörtök

Fecseg a mély, hallgat a Felszín

Ahogy mindenki olvasta, a Microsoft bemutatta a Surface-t, a saját Windows 8 oprendszerére épülő tabletet. Pontos és teljes technikai specifikáció még nem hangzott el, az ár sem ismert. Az első vélemények némileg csalódottak, hiányolják a „WOW" faktort, azt az ütős akármit, amivel a Microsoft érdemben felvehetné a versenyt az Apple iPaddel, a Google vezette Androidos eszközökkel.

Zune vagy Xbox?
A Microsoft kierőszakolta a meglepetés szót. A szoftveróriás eddigi hardver fejlesztései inkább a sikertelenség szinonimái, mintsem kasszasikerek. A bemutatott Surface sorsa még nem jósolható meg, de nem sikerült induláskor kiemelkedni a számtalan tablet-gyártó mezőnyéből egyetlen újdonsággal sem.
A Steve Ballmer vezette Microsoftnak lépnie kellet, a tablet piac, ahová eddig nem sikerült bejutniuk, a leggyorsabban bővülő piacok egyike, ráadásul épp a Windowst futtató hordozható-, de még inkább az asztali gépek rovására. A tablet piac ura az Apple iPad, a másik nagy erősség a Google Androidját használóké. A Microsoft részesedése pedig egyenesen nulla.
Bár az Xbox-szal a Microsoft jelentős sikert tudhat a magáénak, még sem lehet a kütyük urának nevezni. Elég ha az iPod gyilkosnak szánt Zune-t említjük, amelyre talán páran emlékeznek, de ha a Kin nevet kiejtjük (nem magyaroknak), akkor kevesen asszociálnak a közösségi hálóval terhelt, három hónapig forgalmazott Microsoft telefonra.
A Surface amúgy nem ronda, a fedő-lapja (cover) támasztékként (like Apple) is használható, de billentyűzetként is! (Ha ez valóban igaz, akkor ezt az Apple mielőbb másolja el, hogy ne kelljen az ékezetes betűinkkel szenvedni.)



A tabletnek két változata lesz, az egyiket az Intel, a másikat az ARM processzor hajtja majd. A két tablet teljesítményben és tudásban el fog térni, ahogy üzemidőben is.
Amiről hivatalosan nem beszéltek a bemutatón, az az akkumulátor élettartama, az árazás és az, hogy mikortól lesz kapható az eszköz.
A másik nagy kérdés, hogy mit szól a Microsoft saját eszközzel való megjelenéséhez a Dell és a HP, amelyek Windows alapú tabletet fejlesztenek, kínálnak.
A legnagyobb gond azonban az, hogy a Windows most startol azon a piacon, amelyen az Apple és a Google már évek óta ott van és erősen fejleszt bevonva több százezer app fejlesztőt.
Az ő utolérésükhöz kevés az, ha hibátlanul végi a munkáját a Microsoft.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése