2012. június 21., csütörtök

Fecseg a mély, hallgat a Felszín

Ahogy mindenki olvasta, a Microsoft bemutatta a Surface-t, a saját Windows 8 oprendszerére épülő tabletet. Pontos és teljes technikai specifikáció még nem hangzott el, az ár sem ismert. Az első vélemények némileg csalódottak, hiányolják a „WOW" faktort, azt az ütős akármit, amivel a Microsoft érdemben felvehetné a versenyt az Apple iPaddel, a Google vezette Androidos eszközökkel.

Zune vagy Xbox?
A Microsoft kierőszakolta a meglepetés szót. A szoftveróriás eddigi hardver fejlesztései inkább a sikertelenség szinonimái, mintsem kasszasikerek. A bemutatott Surface sorsa még nem jósolható meg, de nem sikerült induláskor kiemelkedni a számtalan tablet-gyártó mezőnyéből egyetlen újdonsággal sem.
A Steve Ballmer vezette Microsoftnak lépnie kellet, a tablet piac, ahová eddig nem sikerült bejutniuk, a leggyorsabban bővülő piacok egyike, ráadásul épp a Windowst futtató hordozható-, de még inkább az asztali gépek rovására. A tablet piac ura az Apple iPad, a másik nagy erősség a Google Androidját használóké. A Microsoft részesedése pedig egyenesen nulla.
Bár az Xbox-szal a Microsoft jelentős sikert tudhat a magáénak, még sem lehet a kütyük urának nevezni. Elég ha az iPod gyilkosnak szánt Zune-t említjük, amelyre talán páran emlékeznek, de ha a Kin nevet kiejtjük (nem magyaroknak), akkor kevesen asszociálnak a közösségi hálóval terhelt, három hónapig forgalmazott Microsoft telefonra.
A Surface amúgy nem ronda, a fedő-lapja (cover) támasztékként (like Apple) is használható, de billentyűzetként is! (Ha ez valóban igaz, akkor ezt az Apple mielőbb másolja el, hogy ne kelljen az ékezetes betűinkkel szenvedni.)A tabletnek két változata lesz, az egyiket az Intel, a másikat az ARM processzor hajtja majd. A két tablet teljesítményben és tudásban el fog térni, ahogy üzemidőben is.
Amiről hivatalosan nem beszéltek a bemutatón, az az akkumulátor élettartama, az árazás és az, hogy mikortól lesz kapható az eszköz.
A másik nagy kérdés, hogy mit szól a Microsoft saját eszközzel való megjelenéséhez a Dell és a HP, amelyek Windows alapú tabletet fejlesztenek, kínálnak.
A legnagyobb gond azonban az, hogy a Windows most startol azon a piacon, amelyen az Apple és a Google már évek óta ott van és erősen fejleszt bevonva több százezer app fejlesztőt.
Az ő utolérésükhöz kevés az, ha hibátlanul végi a munkáját a Microsoft.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése