2012. június 29., péntek

Oracle vezér szigetet vett

Ennek a hírnek semmi köze az Apple-höz vagy a Machez, de ki nem hagyhatom. Larry Ellison, az Oracle első embere megvette a hatodik legnagyobb hawaii-i sziget, Lanai 98 százalékát.
Úgy véljük, Mr. Ellisonnak hosszú távú céljai vannak Lanai-szigetén” - nyilatkozta Neil Ambercombe kormányzó. „A természet, ezen belül az óceán iránti elkötelezettsége jó ismert, ha más honnan nem is, az America Cup vitorlásversenyekről.
Lanai 365 négyzetkilométer területű (Budapest 525 négyzetkilométer). 1985 óta David Murdock (nem a sajátómágnás) vállalkozása fejlesztette és gondozta a szigetet, 1994-ben Bill Gates itt vette el feleségét, Melindát. A 89. évében járó eladó továbbra is a sziget lakója marad, kikötötte magának a jogot egy szélerőmű-farm építésére. A szigeten két nyaraló-szálló, két első-kategóriás golf-pálya és hozzá tartozó épületek találhatók. Az energia ellátást 242 hektáros napkollektor-erőmű biztosítja, de saját vízművet is találunk a birtokon. A part 76 kilométer hosszú (Benoît Mandelbrot persze ezzel nem értene egyet, de a fraktálozás most messze vinne - helyesírási hibával egész egy kutya edényéig), a szigetre csak helikopterrel vagy kisgéppel lehet eljutni a vízi utat leszámítva. A sziget közel hétszáz kilométernyi útja földút, csupán 50 kilométert aszfaltoztak le. A lakosok száma 3200, évente százezer turista keresi fel Lanait, ők nem a hátizsákos-stoppos csoportból kerülnek ki.
A több száz millió dolláros vételár pontos összege nem ismert, az adás-vételt jóvá kell hagyni az illetékes kormányzatnak is. A döntést három tanácsnok hozza, ebből kettőt a kormányzó nevezett ki, a harmadik mandátuma hónap végén jár le, helyére szintén a kormányzó jogosult jelöltet állítani.
Ellison a Föld hatodik leggazdagabb embere 36,4 milliárdos vagyonnal, Gates a második 62 milliárddal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése