2012. június 25., hétfő

Nő a Store dolgozók fizetése

Sokszor írtunk már az Apple Store-ok belső világáról, többek közt arról is, hogy a legkiemeltebb helyekre nehéz bejutni, várólista van - kikerülni viszont pillanatok alatt lehet. És arról is, hogy ami innen csili-vili munkának tűnik, az bentről már nem biztos, hogy annyira lélekemelő. Ismert mondás, hogy van az a pénz, amiért korpásodik - nos, az Apple néhány Store dolgozójánál 25 százalékos béremelésre készül.
Általános béremelésről nem is beszélhetünk, az összes dolgozót szigorúan értékelik, és csak a legjobbak remélhetnek. A béremelés az első jelentős változás azóta, hogy tavaly új vezető került a már 36 ezer alkalmazottat foglalkoztató 350 Store élére John Bowett személyében. Az általa kezdeményezett felmérés eredménye az a megdöbbentő tény, hogy a dolgozók kétharmada éppen képes megélni a béréből abban a városnegyedben, ahol a Store található.
Ez [a béremelés] az egyik legfontosabb célkitűzésünk” - nyilatkozta Cory Moll, az Apple Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének vezetője. „Olyan alacsonyak a béreink, hogy abból nem tudjuk megvásárolni az általunk eladott termékeket.” A szakszervezet célja a Store dolgozók számára azonos bánásmód kivívása, ennek része a bérezés körüli vívás is.
2007 októbere óta dolgozom az Apple-nél, most, 19 százalékos emelés után 17,31 dollár (kb. 4eFt) az órabérem. Emellett évente egyszer 500 dolláros (120eFt) árkedvezménnyel vásárolhatok Macet, és 250 dollárossal (60eFt) iPadet.
Az Apple - természetesen - nem kívánta a fenti Bloomberg hírt kommentálni.

3 megjegyzés:

Selfor írta...

Sziasztok bocsi a kérdésért,csak szeretnék tisztán látni. Tudtommal Amerikában a dolgok árai kevesebbek mint nálunk és a fizetés is jobb ugye.

Na,de most milyen beosztásban is dolgoznak ezek a store alkalmazottak?! Mert,ha csak 4 órás munka idővel számolok heti 5 napban akkor is a havi fizetésük kb: 320ezer forint. Ha meg 6-al v. 8-al akkor még több! Tehát vagy valami nagyon puccos környéken lakhatnak vagy valami félre értés van valahol. Uram bocsá,de nekem csak 320ezer lenne a fizum itthon akkor nem nagyon kéne spórolnom és 12x meggondolni,hogy tudok elég lóvét félre tenni a kövi iPhone-ra(nem,hogy iPad vagy Mac, csak iPhone). (már,ha tudok, nyilván nem az a legfontosabb)

Üdv: Selfor

Ferenczy Gábor írta...

Szia,
a cikkben nem szerepelt a beosztás, gyanítom, átlag fizetésről volt szó. (A hírt a Bloombergről nyertem, ami nem egy gagyi szájt, bár mindenki hibázhat.) A Store-ok leginkább Amerikában vannak, ott jóval nagyobb a megélhetési költség. (Csak példaképp: egy angol recepciós állásban annyit keresel, hogy abból tellene nem fapados géppel naponta munkába járni Budapestről... kint pedig épp elég egy fél albérletre aránylag elég.)
Itthon nincs Apple Store - még.

Selfor írta...

Szia! Köszönöm szépen a válaszod. Igen tudom,hogy nincs itthon (sajnos) AppleStore, csak eddig mindig mindenhol azt hallottam mennyivel jobb a kinti élet olcsóbb,jobb fizu stb, mindig is túl jónak hittem,hogy igaz legyen. Igazam is lett. Köszönöm a válaszod és a cikket. :)


Üdv: Selfor

Megjegyzés küldése