2012. június 28., csütörtök

iPad kedvenceim: Hídverés

"Akkor kell átkelni, amikor odaérünk" - talán ez a legismertebb hidas mondás, bár inkább a folyóra, vagy az átívelt akármire vonatkozna. Említhetnénk még az „Éljen Gerő, a hídverő" csatakiáltást, de ez inkább a történelem felé vinne el minket a mechanika helyett. Márpedig a Hídverő, Bridge Constructor, a forgatónyomatékok világába kalauzolja el a vállalkozó szellemű játszótársat.



A feladat egyszerű, adott költségvetésből - kijelző közepén, fent -, adott anyagokból - fa, fém, pillér és kötél - kell hidat verni a két part között. Pénzünk általában kicentizett, ez nem közbeszerzési játék, és nem is mindig a kívánatos anyagok állnak rendelkezésünkre. Az építés során nem találkozunk a fizika szabályaival, különösen nem a gravitáció nevűvel, így bármit összeállíthatunk, megkonstruálhatunk. Kiválasztva a megfelelő anyagot a jobb oldalról, rábökünk a térháló bármely pontjára. Ha ott már elhelyeztünk anyagot, akkor a kettő összeerősödik. Az egérrel szabályozhatjuk, hogy a kiválasztott anyag vége hol legyen. Bármilyen hosszúra persze nem nyújthatjuk, a fagerenda rövidebb, mint az acél, ami messze nem olyan hosszú, mint a kötél (oké, vassodrony).
Általában a híd felületével érdemes kezdeni, ami szinte mindig fából készül. A mindig utal arra, hogy közel félszáz folyó és szakadék fölé kell hidat vernünk. Amikor úgy hisszük, hogy bemutathatjuk a fizikának a hidat, akkor kattintsunk az alsó zöld nyílra. Két eset lehetséges. Vagy magától összeroppan a hidunk, vagy jöhet a terheléspróba. A terhelés próbának is két szintje van, ráküldhetünk két autót a hídra, ha ezek szerencsésen átérnek, akkor hozzáférünk a következő szinthez is.

Köd előttünk, híd utánunk!
Fontos: utánunk a híd akár össze is omolhat! Sőt, bónusz pont jár azért, ha a híd összeomlik és csak az első jármű jut át, a második már nem. Aki képes a csak a másodikat átvinni, az varázsló és jelentkezzen! Ha sikeres a két autós próba, akkor jöhet a két megrakott kamion.



A siker esetén nincs mit magyarázni. Ha azonban összeomlana a híd, akkor figyeljük meg jól, hogy melyik elem a gyenge láncszem. A program a terhelést elpirosodással jelzi, minél kritikusabb egy elem állapota, annál vörösebb (az erőlködéstől, ugye?). A járművek és a hídomlás meg is állítható a jobb tanulmányozás érdekében.
Aki persze tanult fizikát, mi több, mechanikát, az előnyben van. Előveheti ugyanis kockás papírját, és nagyjából 20-30 szögfüggvényt is tartalmazó egyenletpárt felírva kiszámolhatja hídja sorsát. Mint tanították, a forgatónyomatékokat kell felbontani két vektorra... de hisz szünet van! Hadd ússzon a kamion, hisz a vízi szállítás sokkal olcsóbb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése