2012. június 19., kedd

iPad orvosnál, betegnél

Üzleti angyalok és nagyobb volumenben befektetők is nyüzsögnek a gyógyászati piac és a tablet halmazok metszetében. Anno, a Newton idejében is az gyógyászat volt az egyik kiemelt célterület, ám a korát megelőző zsebész, bár számos jó alkalmazást írtak rá, még sem vált általánosan elterjedtté.

AirStrip
Két éve a betegek még meglepődtek, ha az orvosuk az Apple iPhone-ját húzta elő, hogy megmérje a cukor-szintüket vagy tanulmányozza valamelyik leletüket. Ma már szinte elvárt az iPad vagy más tablet használata, a komoly egészséggel kapcsolatos alkalmazások száma tavaly 78 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbiakat, 766 millió dolláros forgalmat jelent ez. A befektető Qualcomm száz millió, az Insight Venture Partners pedig 40 millió dollárt fektetett erre a területre koncentráló garázs-cégekbe, de a területre irányuló érdeklődést jól mutatja, hogy az amerikai otthonok állandó lakója, Oprah Winfrey is külön szájtot hozott létre a beteg-doktor kapcsolat javítására.
"Tengernyi dolog változik" - próbálja érzékeltetni a terület állapotát a Galen Partners magán-befektetéseket kezelő cég munkatársa, David Jahns. „Fokozott igény mutatkozik az orvosok és nővérek részéről a teszt eredmények gyorsabb hozzáférésére, az életfenntartó funkciót ellátó eszközök on-line monitorozására tableten vagy más mobil eszközön. Az állam és a biztosítók szeretnének pontosabb és napra készebb adatokkal rendelkezni a folyamatosan emelkedő költségek értelmes visszanyeséséhez - nos, ezeknek a kihívásoknak kell megfelelni napjaink egészségügyi informatikájának."
"A költségekre oda kell figyelni. Az ország számára a legjobb olyan technológiába invesztálni, amely jobb egészséget ad kevesebb vizsgálattal."
A jobb oldali képen az AirStrip Technologies egyik alkalmazása látszik - mivel ilyenhez (még) nem volt személyesen szerencsém, nem taglalnám, mi látható és mi nem a görbéken és számokon, mindenesetre számos amerikai kórház használja ezt a programot.

Még kényelmesebben
"A beteg számára is kényelmesebb, hogy látva az adatokat, meg tudok felelni a kérdésekre, amelyekre talán az operáció előtt vagy után a kollégáimnak nem volt ideje" - mondja Timothy Kreth kardiológus (TriStar Summit Medical Center, Hermitage, Tennessee). „És persze sokkal gyorsabban állítjuk fel a diagnózist is."
Az AirStrip a Qualcomm befektetési társaság egyik cél-vállalata, ugyan a pontos befektetett összeg nem ismert, de szakértők 2-5 millió dollárt emlegetnek.
A Qualcomm neve ismerős lehet régi IT rókák számára, a cég a vezetéknélküli kommunikáció vizén nőtt naggyá, jelenleg felhő alapú megoldásokat fejleszt (mint mindenki). Az AirStrip is így jött a képbe, az orvosi adataink a felhőbe mennek (még jó, hogy nem a mennybe... - gonoszkodott a Gonosz Almalap).

Befektetés a jövőbe
A kórházakat üzemeltető vállalkozások, köztük - és nem utolsó sorban - az állam, számára nem mindegy, hogy milyen költséggel és hatékonysággal végzi az intézet a munkáját - ez még Magyarországra is igaz. A magánkórházak filmekből jól ismert jelenete, amikor az orvos toporzékolva operálna, mert ő a beteg megmentésére esküdött fel, a gazdasági igazgató ROI számítást végez, mert ezért kapja a fizetését, és a kórház/biztosító ügyvédje pedig sorokat szántva olvas, hogy az adott orvosi kézmozdulatra kiterjed-e a biztosítás.
Az iPad és a többi tablet nem csak az orvosi munkát gyorsítja, de automatikusan pontosítja a költségelemzést (melyik beteg melyik kórlapját melyik doki mennyi ideig tanulmányozta a mikor). Ez növeli a hatékonyságot.
Az egészség megvásárolhatatlan, bár előbb-utóbb mindenki megpróbálkozik vele, ezért is jó befektetési célterep ez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése