2012. június 12., kedd

WWDC 2012, hét és fél elemzői vélemény

Számos blog és szájt - leghitelesebben az www.apple.com - megírta, hogy milyen technikai újításokat mutatott be az Apple tegnap az évi rendszeres fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n. Most jöjjön pár elemzői vélemény!
  • Amit Daryanani (RBC): Növekedve ellenálló Almaföld. „Részt vettünk az Apple San franciscoi WWDC bemutatóján, lenyűgözött a retina kijelzős új MacBook Pro, a MacBook Pro család megújítása, a Siri (iOS hangfelismerő AI rendszer) továbbfejlesztése és az Apple új térkép-alkalmazása. Az iOS 6 és a Mountain Lion is két-kétszáznál több új funkciót kínál, ezzel tovább nő az Apple-höz lojális felhasználói tábor, az Almaföld - amely zárt világ. Ezt a frissítést vártuk, a következő adrenalin löketet a szeptemberi-októberi iPhone 5 kibocsátás adja majd, illetve az AppleTV esetleges jövő év eleji megjelenése. Szerintünk a Google térképének elhagyása fokozza a két cég közti versenyt, ahogy fokozódik a két cég közti küzdelem a mobil felületen hirdetők pénzéért is."
  • Gene Munster (Piper Jaffray): Az eszköz és net integráció tovább növeli az iOS és az Android közti szakadékot. „Úgy véljük, a legnagyobb hozadéka a netes partnerekkel kialakított olyan együttműködéseknek lesz, amelyek kívül esnek a Google falain, túl az önmagát erősítő Apple-világi megoldásokkal. A net-partnerekkel fokozódó együttműködés egyre jobban megkülönbözteti az iOS és az Android rendszert. Nem hisszük, hogy a Google-nek valaha is lesz olyan partner-kapcsolata, mint most az Apple és a Facebooké, amely az iPhone-t szinte Facebook-telefonná változtatja. Ahogy az Apple a Siri-t megerősítette, újabb bevitt bokszütés a Google-re. A Siri felszívta magát a sport, ahogy (a magyarokat nem megható módon) asztal- vagy mozijegy foglalás területén is. Úgy véljük, a Siri további együttműködő partnerekkel teljesen elszívja az iOS levegőjét a Google megoldások elől."
  • Brian Marshall (ISI): A hordozható gépek frissítése meghatározó lépés. „Steve Jobs fellépéseit lehetetlen megismételni, de szerintünk Tim Cooknak és a többi vezetőnek (Phil Schiller, Scott Forestall...) sikerült megfelelni az Apple hívők elvárásának. És bár akadtak, akiket elszomorított, hogy az Apple nem mutatott be AppleTV OS-t, mi úgy hisszük, hogy a cég a hordozható gépekre koncentrál, mert itt még van lehetőség bevétel bővítésre, piac-szerzésre. Az Apple új MacBook Pro-kat és MacBook Aireket mutatott be gyorsabb processzorral, jobb grafikával, USB 3.0 kapuval és júliustól elérhető a Mountain Lion is. A legtöbb szó természetesen a jövő MacBook sorozatának első gépéről esett, a MBP 15,4 inches kijelzője 2880x1800 pixeles felbontást tud, ez a retina kijelző, a többi MBP-hoz hasonló egyéb tudás mellett (leggyorsabb proci: 2,7GHz, 16GB RAM, grafikus-kártya), ehhez nagyon hasonlít a MBA (0,71 inch vékony, 768GB SSD) alapkonfigurációja (2,3GHz, 8GB RAM, GT 650M 1GB, 256GB SSD)."
  • Katy Huberty (Morgan Stanley): "Az App Store-ba 400 millió aktív hitelkártyát (és vásárlót) tartanak nyilván, ez 78 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ez a legmagasabb aktív vásárlói szám a neten, és mi ezt tartjuk az Apple legértékesebb kincsének, eszközének. Csak hasonlításképp, az Amazonnak alig több, mint 173 millió kártyása van. A hosszú-távú növekedés kulcsa Kína. A mi számításunk szerint a 2013-ra várható növekedés egyharmada származik majd Kínából, iPhone értékesítésből. Az Apple bejelentette, együttműködik a Baidu (kereső), Sina (média), Youku (videó-megosztó) és Tudou (videó-megosztó) szolgáltatásokkal, fokozottan fejleszti a kínai szöveg bevitelt, szótárat, nyolc új betűcsaládot kínál, megtanítja a Siri-t a mandarin és kanton nyelvjárásra - mindez azt mutatja, az Apple célkeresztjében a Föld legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő piaca."
  • Chris Whitmore (Deutsche Bank): Sok fejlesztés, de semmi meglepetés. „A bejelentések megfeleltek előzetes várakozásunknak, így az Apple-ről alkotott képünk nem változott. A szoftver, különösen a Siri fejlesztések további fejlesztőket csábítanak a jelenleg 365 millió eszközt számláló iOS platformra, növelve annak erejét, de erősítve a több-platformos fejlesztés fontosságát is. Egyre erősebben érezhető az Apple szándéka operációs rendszereinek összefésülésére, további OS/iOS alkalmazásokat mutattak be, mint a Game Center, az iCloud, az üzenetküldés. Ez az összefésülés tovább erősíti az iOS (iPhone, iPad és AppleTV) eszközök és a Mac összetartozását és kizárva a rendszerből más operációs rendszerű megoldásokat. Az összefésülés a fejlesztők számára jelent további csáberőt."
  • Jefferies Peter Misek: „Tim Cook elhalványult az erős segítők mellet. A bemutatott újdonság örömöt ad felhasználónak és fejlesztőnek egyaránt. Túl sok mindent mutattak be ahhoz, hogy itt jelentsék be a TV-t, szerintünk erre még három-hat hónapot várni kell, de - véleményünk szerint - erre még mindenképp idén kerül sor."
  • Ben Reitzes (Barclay): A WWDC a szoftverre koncentrált, a hardver bemutató elmaradt a várakozástól. „A bemutatott szoftver újdonságok egy részére még nem számítottunk, az meglepett, hogy az Apple nem mutatott be AppleTV-t érintő fejlesztési lehetőséget. A hardver bemutató rendben volt, az oktatásnak szánt MacBook Air árazása számunkra azért kérdéses. Nem mutattak be új iMacet és csak egy MacBook Pro kapott retina kijelzőt. A befektetők többre számítottak. Úgy véljük, szeptember felé, az iPhone bemutatása mellett sok más hardver bejelentésre is készülhetünk."
  • Trip Chowdhry (Global Equities): Szép frissítés, de semmi átütő. „Várt integráció a Facebookkal és a Twitterrel. Ez a legtöbb, amit a Steve Jobs utáni Apple nekünk adni képes?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése