2012. június 8., péntek

OS Finder nélkül?

A WWDC-t megelőző számtalan találgatás közül ez tetszett meg a legjobban, mert „őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer". A Finder talán a legrégebbi eleme a (Mac) OS-nek, ráadásul annyira alapelem, hogy ez az egyetlen alkalmazás, amit nem lehet bezárni, csak újra indítani. (Azért láttunk már Findert vesztett rendszert, de pár percen belül nyomtuk a reset-et.)
A szóbeszéd alapját egy 2005-ös Jobs interjú részlet képezi. Ebben Jobs azt fejtegeti, hogy lassan itt az ideje elszakadni a fájl/mappa rendszer-szemlélettől. Példaként említi az emaileket, amelyeket nem fájl/mappa struktúrában tárolunk, mégis, milyen hatékonyan tudunk keresni, szervezni a Mailben. (Ez persze csúsztatás, mert attól, hogy nem fájlnak, hanem mailnek, és nem mappának, hanem inboxnak, outboxnak vagy bármilyen boxnak [LGT] hívunk valamit, attól az még az, aminek látszik.) Az iTunes is előkerül, ahol a felhasználó nem mappákban és fájlokban turkál, hanem az iTunes felületén előadót keres, albumokat böngész... ami persze pont akkora csúsztatás, mint az iménti e-mailes, sőt! A Findert (hehehe) használva az iTunes libraryt felderítve látjuk, hogy előadók és az albumok bizony mappák, a zenék pedig fájlok.
Aki figyelmesen olvassa Jobs hosszabb, komolyabb interjúit, az rádöbben, hogy ha Jobs beszél valamilyen fejlesztésről - mint fentebb a fájl és mappa nélküli OS-ről -, akkor arról nem egy-az-egyben beszél, leginkább utólag csap a homlokára az ember, hogy bakker, ő már akkor arra gondolt, hogy.
Az Apple már bemutatta a fájl és mappa nélküli oprendszerét, ez az iOS. Oks, a fejlesztők tudják, hogy ez nem igaz, de a felhasználók elvétve találkoznak mappákkal és fájlokkal (de például iWork alkalmazások), ám ezek nem alkotnak összefüggő rendszer (még egyszer: a felhasználók számára), így nincs szükség fájl-menedzserre sem.
Azt is sokszor hallottuk, hogy a Mountain Lion és az iOS lassan összeér. Pont ez a verzió enné meg a Findert?
Azért hétfő estig nyugodtan alszunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése