2015. április 1., szerda

Tim Cook James Cook leszármazotta volna?

És ezzel a vidám hírrel épp ma, április elsején örvendeztetett meg a média. Wow! De azért ne maradjunk ki! Lássuk az esszenciáját az ezzel foglalkozó írásoknak.

James Cook, a dinasztia alapító
James Cook skót családban született 1728-ban. Szegény család hamar munkába adta fiát, aki előbb boltban dolgozott, de a munkanélküliség hamar egy kis tengerparti városba sodorta - innen a hajózás már csak egy ugrás volt. Eszes fiatalember volt, sorra végezte el a kereskedelmi hajózási ranglétrán való feljebb jutáshoz szükséges képzéseket, tett sikeres vizsgákat. Hamarosan a haditengerészet is felfigyelt a törekvő ifjúra, aki be is lépett a seregbe. Első hosszabb küldetése Kanada partjaihoz vitte.
Eközben elvette mentora lányát, Elizabeth Batts-t, aki hat gyereket szült neki: Jamest, a szintén haditengerésszé váló Nathanielt, Elizabeth-et, két csecsemőként elhunytat - Josephet és George-ot, valamint Hught.

Ahogy általános iskolában tanultuk, Cook háromszor hajózta körbe a Földet, számtalan sziget felfedezése, térképek pontosítása fűződik nevéhez. A halál a szép Hawaii szigetén érte 1779-ben. A helyi lakosokkal együtt ünnepelte a béke istenét, majd szedte vitorláját és egy másik sziget felé indult. Ám a rátört vihar kettétörte a hajó árbócát, így visszaevickélt a kiindulási öbölbe. Ám addigra a helyi időszámítás szerint a béke istene helyett a háborúé jött el. Egy vélt vagy valós csónaklopás lett végzetessé. Cookot lefejezték, megcsonkították.
Cook kapitány élete azóta regényeket és filmeket töltött meg, számtalan szobra áll. Talán az mutatja, milyen fontosnak, emlékezetesnek tartják életművét, hogy két amerikai űrsikló is egykori hajói nevét kapta, az Endeavour és a Discovery.

Jamestől Timig
Ahogy említettük, Jamesnek hat gyereke született, de ebből kettő még csecsemő korában meghalt. Nathanielt beszippantotta a haditengerészet, neki nem született utóda. A szintén James nevet viselő legidősebb Cook fiúnak ötödizig vezethető lefelé a családfája, ott azonban megszakad. Érdekes, hogy a két utolsó hölgy már nem is ismerte egymást, annyira távol kerültek a családok, mégis, egy év eltéréssel, ugyanabban a londoni kórházban haltak meg az első világháború alatt.
Tim Cook apja, Donald hajógyári - hah! - munkásként dolgozott az alabamai Robersdale-ben, amikor elvette Geraldine, aki három fiút szült neki: Geraldot, Timothyt és Michaelt. Donald nagyapja vitte a családot Alabama államba, addig a keleti parton próbálkoztak a jobbára kisvállalkozó ősök. Amerikába James Cook legkisebb fiának, Hughnak az unokája vitte a családját. Az akkori ipari válság elől menekült az ígéret földjére.
A képen az 1978-ban érettségiző Tim Cook. A képet készítette: Ronnie Boyette.

Április elseje
Na most ez nem igaz, így hamarosan jön az Almalap verzió. Már csak azért sem, mert Cooknak nem született sem életében sem halála után egyetlen unokája sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése