2015. április 14., kedd

iPhoto-ról Photos-ra váltásra felkészülés 3.

Az első részben megmutattuk, hogy lehet az iPhotoban tárolt képek számát csökkenteni az okos gyűjtemények használatával. A második, tegnap közzétett részben elkezdtük összevetni az iPhoto-t és a Photost, a cikk hűen tükrözi az első benyomásokat, friss élményeket.

A tegnapi térképes rész finomítása
Szintén a tegnapi cikkben jeleztem, a térképes keresésnek is annyi. Ez igaz, bár ... inkább mutatom. Válaszd a Photosban a Photos gyűjteményt (legelső az oldalsávon)! A tartalmat mutató ablakban a képsorokat elválasztó szöveg vastagbetűs részére kattintva jutsz térképhez. A térkép csak az adott gyűjtemény képeit helyezi el. Ha a gyűjteményben egyetlen képnek sincs gps adata, akkor a térkép nem jelenik meg, de üzenetet sem kapunk az okáról (bár mostmár tudjuk). A térképet hiába kicsinyíted, a többi gyűjtemény képei nem kerülnek fel rá. Nagyítás esetén működik a képek szétválasztása a geolokáció alapján. Azaz, nem tudom az összes képemet térképre tenni, csak egy-egy évet. (Vagy holnapra megálmodom, hogyan - akkor megírom.)
A térkép persze az Apple térkép, nem a Google-é.

Minden a kulcsszavakra épül
Este még kicsit pörgettem a Photost, így jutottam az alcímben megfogalmazott megállapításhoz: a Photosban minden a kulcsszavakra épül.
A kulcsszavak - általában - az adott dolgot, jelen esetben fényképet jellemző szavak. Ezek a mi esetünkben a képhez "csatolhatók", a kép nem látható információi közé íródnak be. Ahogy nem látható infó az is, hogy milyen széles, hány pixeles, milyen kamerával készült a kép, vagy említhetném a gps adatokat is. Ezeket hívjuk metaadatoknak.
A metaadatokat szinte minden értelmes képkezelő értelmezi. Programja válogatja, hogy melyik melyiket használja és melyiket veti el. Ezért - alapvetően - jó ötlet, hogy minden infót a Photos metaadatként ment el, ráadásul a szinte minden képkezelő alkalmazás által használt kulcsszóként. Technikailag ezért jó ötlet a "zászló" kulcsszóvá konvertálása.
Ezért jó ötlet a "rating", "értékelés", "csillagozás" kulcsszavasítása.
Ha nincs egyedi metaadat, amit csak az iPhoto vagy az Aperture vagy a Photos ért, akkor a képek másik képkezelőbe átvíve minden infót megőriznek, beleértve a zászlót, kedvencet és csillagozást is.
Az Apple egyik ismérve felhasználóbarátsága.
Nos, a kulcsszavakkal operálás - bizonyos szinten - nem felhasználóbarát. A nem profi felhasználó nem igen szereti a kulcssazavakat használni.
Erre épp az iPhoto a példa, amely első verziójától indulva folyamatosan rejtette el a kulcsszó használatot - használni bármelyik verzióban lehetett, csak egyre kevésbé volt szemelőtt.
Mert a kép alatti csillagokat használhattam ahelyett, hogy "4 star" kulcsszavaztam volna. Felső képen a Photos "csillagozási megoldása". Az alsón az iPhotosé. Na, melyik a felhasználóbarátabb?

Térkép és kulcsszó Na, ez külöm megér egy misét! Legyen Párizs, akkor már. Örömömre többször jártam már a franica fővárosban. Fényképeztem is rendesen. Az iPhotoban volt egy Eseményem, amelyben a különböző években készült Párizs képeket tároltam. Az iPhoto térképen sem lehetett megkülönböztetni, amikor Párizsra nagyítottam, hogy melyik piros gombostű mikori fényképet rejt.
Photosba átlépve többet már nem látom az eltérő éveket egy térképen az éves bontás miatt. Az éves bontás miatt csak kézzel tudom egy gyűjteménybe tenni a párizsi képeimet - illetve a meglevő eseményt áthozza a konvertálás, így majd a következő látogatás képeit kell ily módon pakolásznom.
Azon gondolkodom, hogy a végleges Photosra költözés előtt egyszerre tudnám az összes párizsi képemhez a "Párizs" kulcsszót hozzáadni, így a Photosban egy okos gyűjteménnyel egyszerűbb lenne majd az életem. (Meg ahány helyszíen...)
És akkor vidáman visszaemlékszem arra a napra, amikor az Apple bemutatta az iPhoto Placest (Helyek) és örömömben kitöröltem vagy ötven földrajzi nevet tartalmazó kulcsszót, mondván, minek?

Üdvözlőlapok és diavetítések
Minden jó, ha a vége jó - ezért ezt hagytam a mai rész végére. Az iPhoto-ban összerakott nyomtatható könyvek, albumok, kártyák illetve a diavetítés hibátlanul átkerül Photosba. Az eddigi tapasztalataim alapján.

(Holnap-holnapután az iPhoto:Photos képjavítási képességeit mérjük össze.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése