2015. március 31., kedd

iPhoto-ról Photos-ra váltásra felkészülés 1.

Sokszor megírtuk, hogy lassan váltunk iPhoto-ról Photos-ra, de nagyon nem javasoljuk a váltás elkapkodását, mert még nem látni, mit is kínál az iPhoto-t (és az Aperture-t) váltó Photos. Illetve amit iOS-en kínál, az még nem szerelem tárgya nálam. Ígértünk felkészítő írásokat, íme az első (és remélem, nem az utolsó) a fölösleges iOS képernyő fotók törléséről.

Felesleges fényképek kidobása
A digitális kamerák elterjedése előtt az ember gondosan mérlegelte, hogy a 24 vagy 36 képkockányi filmet mire használja el. Akkor egy kéthetes nyaralásról készült maximum két-három tekercs film, 72-108 kép, amiből volt 5-10 vállalhatatlan. Most a család minden tagja nyomja a gombot, össze is jön vagy ezer kép. Nem azt pedzegetjük, hogy ennek a kilencven százalékát ki kellene kukázni, de legalább azokat mindenképp, amelyek rosszul sikerültek. A sorozat lőtt képek közül is érdemes csak egyet megőrizni (ez a sorozat lövés célja amúgy...). Kitörölhetők azok a képek is, amelyek készítése ugyan jópofának tűnt, de. És az alkalmi fotók is, gázóra állásról, szkennelés helyett számláról... És kitörölhetők az ilyen-olyan képernyő-fotók is: repjegy visszaigaolás...

Okos Mappa, kulcsszó és törlés
Első lépésként archíválj! Használj Time Machine-t, ha az nincs - akkor legyen! Addig is, a Saját > Képek könyvtárban az iPhoto.library vagy hasonló nevű fájlt kettőzd meg és jól mentsd el!
Következő lépésben keressünk rá az iPhone vagy iPad képernyő-képekre! A keresést okos albummal végzem.
Mi jellemzi az iOS eszköz kijelzőjéről készült képet?
Ráadásul olyan, amire az iPhoto-ban jól tudunk keresni, azaz szűrni? Nos, az ilyen képnek nincs blende és ISO értéke. Mivel a beszkennelt fényképek is ilyenek, ezért még a méretre megyünk rá, amivel egy apróbb trükköt is mutatunk, mivel erre direkt kifejezéssel nem lehet rákeresni. Viszont az "Any text ends with" a metatag leírásban keres olyan sort, ami - esetünkben - 768-ra végződik, ennyi a régi iPadem rövidebb oldala pixelben. Természetesen iOS eszközönként eltérhet ez a szám, a legegyszerűbb egy képet kiválasztva a megfelelő értéket leolvasni az Info ablakból.
Az okos album nagyon ügyesen leválogatja a képeket. Ám ez a válogatás csak virtuális, nem az eredeti képet érem így el, csak egy hivatkozását az eredetinek. Ezért az okos album gyűjtötte képeket a "delete" kulcsszóval látom el. Ehhez persze a Nézetből engedélyeznem kellett a Kulcsszó megjelenítést. Kiválasztom az összes okos album gyűjtötte képet, és mindre ráteszem a "delete" kulcsszót. (Persze lehet kivétel is.)
Visszamegyek az összes fényképemhez, és megszűröm őket a "delete" kulcsszó szerint. Ismét kijelölöm az összes látható képet és belehúzom az iPhoto kukájába. Ennek a külön kukának azért örülünk most, mert végigfutva a tartalmat a mégsem kidobandó képeket vissza tudjuk tenni az eredeti eseményeikbe, ehhez a másik egérgombot kell használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése