2015. március 10., kedd

Bejegyzés USB-C-ről, minimális Watch tartalommal

A régi Steve Jobs celebrálta prezentációkban mindig volt egy ráadás, amit az elhíresült "one more thing" szavak vezettek be. És a ráadásban tényleg olyan eszközt, szoftvert mutatott be az Apple, amire még az elemzők sem készültek fel. Tim Cook nem idézte meg elődjét, az Apple Watchról szinte mindent tudtunk már, ellenben a 12 inches MacBook régi szerelmemnek, a 12 inches PowerBooknak lehet méltó utódja. És egyetlen USB-C csatlakozójáról híresülhet el.

Közjáték
Megírva ezt a bejegyzést, elkezdtem képet keresni. És találtam egy eredeti PowerBook G4 szlájdsót. Innen a két következő dia. Abból a korból, amikor a csatlakozó gazdagság még erény volt. 2001 január, a MacWorld után.
És a 2015-ös model.

Izzik a levegő
Az Apple magyarázata és ráutaló magatartása szerint nincs szükség floppyra (mi is az?), nincs szükség CD-re vagy DVD-re (a BlueRay meg sem érintette a céget), mindent wifin intézünk. Vagy Bluetoothon, de az nem a szívem csücske. Ha eddig nem tettük volna így, akkor mostantól még inkább így fogunk. Az Apple szerint erre vágyunk.
És ismét igaza lehet a kaliforniaiaknak, az utóbbi időben nálunk tanulók, még az iMac használók is, az Ethernet szó hallatán kíváncsian kérdezték, hogy mi is az, vagy bár tudták, de azonnal mondták, hogy nem használják. A wifi (és a Bluetooth és minden vezeték nélküli dolog) szép, jó, trendi és praktikus. Az Apple amúgy is régóta küzd a kábelek ellen.
Rendszerek gazdáiként azért nem mindig öröm, ha pár gigabájtot kell wifin áttolni, vagy az Apple elgondolása szerint megosztott DVD-ről Airre szoftvert telepíteni (igen, nem letöltik, őrzik a CS6-t, Office-t...). Láttunk már "22 nap 13 óra" hátralévő időt.

USBológia
Az USB-t pontosan meghatározni tudók és naponta használók száma fordítottan arányos. Az USB (Universal Serial Bus) általános soros busz - ezzel jól kint vagyunk a vízből a Gonosz Almalap szerint. Általános, mert nem egy specifikus célra használható: iOS eszköz, nyomtató, pendrive... mind-mind csatlakoztatható az USB porton (itthon: kapun) keresztül. Soros, mert az eszközök úgy fűződnek fel, mint láncra a gyöngyszemek, egymás után. A busz pedig maga a lánc informatikusul.
Mód Átviteli sebesség Szabvány
Low speed 1.5 Mbit/s USB 1.0
Full speed 12 Mbit/s USB 1.0
High Speed 480 Mbit/s USB 2.0
SuperSpeed 5 Gbit/s USB 3.0
SuperSpeed+ 10 Gbit/s USB 3.1
USB-ből volt egyes, meg USB-2, most épp USB-3 a menő. A növekvő számozás mindig fokozódó tudást jelent. Az USB egyik legfontosabb tulajdonsága az adatáteresztő képessége, mennyi idő alatt megy rá a pendrive-ra 8GB? Az elméleti határokat a kis táblázat mutatja.
A másik fontos jellemzője az USB-nek, hogy mekkora teljesítményt képes átadni? Magyarul, tudjuk tölteni az iPhone-t a Machez csatlakoztatott USB kábelről vagy nem? Kell-e külön táp a nyomtatónak, vagy meghajtja azt a Mac USB-n át. Evidens, hogy a teljesítmény is folyamatosan nő az USB újabb és újabb verzióiban. Így egyre több eszközt képes egy port ellátni, egyre több eszközt lehet láncra felfűzni.

C (Nem Erika, nem Ronaldo)
Az USB-C a felhasználó számára még egy kellemes tulajdonságot kínál, nem kell odafigyelni a csatlakoztatásnál, hogy jól álljon a kábel - eddig csak egyféleképp lehetett bedugni az USB kábelt a csatlakozóba.

Innen átmegyünk tudományosba!
A megfelelő nemzetközi testület, amely koordinálja az USB fejlesztést, 2014 decemberében hagyta jóvá az USB type-C specifikációját, műszaki leírását. Az USB type-C a hivatalos megnevezés, a specifikáció pedig az utolsó atomig leírja, mit tekintünk USB-C-nek (mi rövidítve használjuk továbbra is), hogy a gyártók eszközei kompatibilisek legyenek.
Az USB-C 1.0 speckó kisméretű, oldal-független csatlakozót ír le, amely az USB 3.1 eszközök része lehet. A megoldással megszűnik a kábel-vég megkülönböztetése (type-A és type-B - tehát innen a type-C elnevezés!), a megoldás hasonló az Apple Lightning és Thunderbolt kábelezéséhez. A két oldalán 24 érpontot kínáló csatlakozónak négy táp/föld lába van, két USB 2.0 adatcsatorna kezelésre képes (ami azért vicces, mert a type-C kábel leírás viszont csak egy adatcsatornát határoz meg), további négy párral nagy-sebességű adatátvitelre alkalmas, valamint további lábak a csatlakozó állásának felismerését segítik. A buszon lógó eszközök azonosítására is elkülönítettek lábat a szabályozó testület tagjai.
Amíg a tükrözött oldal miatt a régi kábelek - ha a méretük megfelelő - használhatók az C-csatlakozókhoz, a C-kábelek nem használhatók a régi eszközökhöz, mert azoknál nem mindegy az, hogy melyik felületük van fent és lent. Emiatt várhatóan nem lesznek azonosak a csatlakozók, ismét el lehet zarándokolni a boltba. A régi kábelek és csatlakozók nem is feltétlenül érzékelik az új összes funkcióját, képességét.
A minden lehetőséget kihasználó USB 3.1 type-C kábelek nem passzív elemek, a beépített apró chip tartalmazza a gyártó és a megvalósított adatcsatornák leírását, természetesen előírásoknak megfelelően. A kábelen 1,53A folyhat az 5V-os busz feszültségen, ez az alap 900mA felett értendő. A megnövelt teljesítmény hosszabb USB lánc használatát biztosítja. A kábelen eltérő adatprotokoll szerinti adatátvitel lehetséges, ilyen a DisplayPort, az MHL, a PCI Express vagy az Ethernet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése