2019. augusztus 19., hétfő

Catalina VII.

Az ősszel elérhetővé váló új Maces oprendszer, a Catalina kapcsán írt bejegyzésünk utolsó előtti darabjával elérkeztünk a szigethez, a valódi névadóhoz. Ám mielőtt kikötnénk, írok a szigethez köthető, máig egyértelműen meg nem oldott halálesetről, az áldozat Hollywood akkori sztárja, Natalie Wood volt.


Írhatnám, hogy az 1981-es eset óta nem sok minden történt, de idén tavasszal ismét kattant egyet az amerikai bűnüldözés fogaskereke. A Los Angeles-i seriff szóvivője megerősítette, hogy az ügy 2011-ben történő újbóli megnyitása óta további új tanuk jelentkeztek, akik másként emlékeznek Wood utolsó óráira. A tanúk beszámolói arra késztették a Los Angeles-i rendőrséget, hogy a színész halálát "gyanús" minősítésűvé változtassák, és most 87 éves korábbi férjét, Robert Wagnert „vizsgált”-tá (nem gyanúsított, de majdnem az) nyilvánítsa.

Ki volt Natalie Wood?
Wood (1938. július 20. – 1981. november 29.) gyerekszínészként kezdte, és sikerrel vált felnőtt színésszé. Három filmjéért is jelölték Oscarra – Rebel Without a Cause (Ok nélkül lázadó, Haragban a világgal), Splendor in the Grass (Ragyogás a fűben) és a Love With the Proper Stranger (Szerelem a megfelelő idegennel) –, de nem nyerte el a díjat ellentétben a Golden Globe-bal, amely kétszer is az övé lett.
Wood Hollywood csillaga, a kor szépségideálja volt, az egyik legcsodálatosabb színésznő.
"Natalie Woodnak minden oka van, hogy izgatott legyen ... Liz Taylor óta a legnagyobb ikonná válik hangjával és megjelenésével" – írta a TIME 1961-ben.
Magánélete (is) hollywoodi volt. Tizenkilenc évesen hozzáment a nyolc évvel idősebb Robert Wagnerhez, de 1962-ben elváltak. Ám egy újabb sikertelen házasság után 1972-ben ismét összejöttek, össze is házasodtak. Woodnak két gyereke született, az egyik az egyszeres, a másik a kétszeres férjtől.

Hogyan halt meg Natalie Wood?
1981. november 28-án Wood, Wagner, az épp forgatott Brainstorm (Agyhalál) film másik főszereplője, Christopher Walken a dél kaliforniai part közelében fekvő Santa Catalina-szigetre vitorlázott át Wagner Splendor jachtjával, amelyet Dennis Davern kapitány vezetett. A hajó kikötött a sziget Isthmus Cove öblében, itt tervezték a Hálaadást ünnepelni.
Hogy pontosan mi történt, az máig nem derült ki. Ami biztos, másnap reggel Wood testét a hatóságok találták meg. A halál okát véletlenszerű fulladásként határozták meg, de a boncolási jelentés rámutatott, hogy a színésznő testén véraláfutások találhatók. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy Wood alkoholos állapotban (0,14%) esett a vízbe és megfulladt. A testén eséstől származó nyomokat is találtak. Később azt állították, hogy ruhája túl sok vizet szívott magába és az húzta a víz alá.
A találgatások és Wagner ki nem mondott gyanúsítása szinte órák alatt megindult.
Wood vagy el akarta hagyni a hajót, vagy a folyton a hajónak ütköző csónakot akarta átvinni a másik oldalra [Wood, húga szerint, annyira irtózott a víztől, hogy soha nem szállt volna mentőcsónakba, még mással se, nem hogy egyedül], amikor megcsúszott és a vízbe esett. Egy asszony egy közeli hajón hallott egy női hangot, aki segítség után kiált, de negyedóra múltán megszűntek a hangok. Sokan nem hitték, hogy lehetséges, hogy egy gyönyörű, borral teli film-csillag egy negyedmillió dolláros jachtról hálóingben a tengerbe esik és elmerül, és a tőle néhány méterre fekvő színész-férje nem veszi észre, nem hall semmit.
Előkerült Wood egy korábbi interjú részlete is: "A vízbe fúlástól nagyon félek. Kicsit tudok úszni, de félek a sötét víztől."


Forrás: LA Times

Balesetből gyanús halál
Az esetet 2011-ig balesetként kezelték. Ekkor azonban több nyom is megkérdőjelezte ezt. Az egyik Dennis Davern kapitány vallomása volt, aki megerősítette, hogy a házaspár veszekedett. Az eddig tanuként kezelt Wagner ettől kezdve a hivatalosan "fulladás és egyéb meghatározhatatlan tényezők" eset középpontjába került.
Ám idén tavasszal a Los Angeles-i seriff nyomozói szerint az új tanúk elegendő információval álltak elő ahhoz, hogy Wood esetét "gyanús halálnak" lehessen tekinteni. A tisztviselők kíváncsi, hogy Wagner szerepet játszott-e, mert aznap este történtekről szóló beszámolói megváltoztak. A fordulatot Wagner 2008-as memoárja indította el, amelyben egykori vallomásához képest azt írta, hogy azon az éjszakán, amikor Wood eltűnt, Walken előbb lefeküdt. Kicsit később, miután megnyugodott, Wagner észrevette, hogy mind Wood, mind a jacht mentőcsónakja hiányzik.
"Az utóbbi hat évben újra végig mentem az eseten, Wagnerre egyre inkább vizsgált személyként gondolok" - mondta John Corina hadnagy. "Úgy értem, most már tudjuk, hogy ő volt az utolsó személy, aki Natalie-vel volt, mielőtt eltűnt."

Forrás: TIME, Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése