2009. október 30., péntek

File Maker Világturné

Tegnap a MacAcadémia rendezésében lefutott az ez évi File Maker nap, amely most a hangzatos Világturné nevet kapta. Igazi Gonosz Almalapos megjegyzés lenne ezt boncolni, mármint hogy mennyire volt világtalálkozó, bár elmondhatjuk, hogy ismét itt volt a magyar származású Thomas Kunetz (File Maker) és a Kanadában élő Vajda László (Aidan), tehát turnézott a világ.
Kunetz, kinek második keresztneve Géza, kedvtelve mesélt az ifjú koráról, amikor magyar származású nagyapja vagy ötven év után hazautazott vele (1980-as évek) és bejárták Sopront, Budapestet, a Balatont és Szabadkát, eközben a kalandvágyból itthon maradtak számára némileg archaikus magyar nyelvet beszélt az öreg úr.
Vajda László új előadástípussal lepte meg a közönséget, felkínált hét témát - vagy harminc altémát -, és ezekből lehetett válogatni. Így aki bátor volt, és elsőként választott, az választ kaphatott kérdésére egy profi File Maker fejlesztőtől. Három fős csapatban dolgozva az egyik futó feladatuk egy hét kórház/rendelőintézetből álló egészségügyi komplexum altató-orvos beosztásának vezénylése, nyilvántartása, könyvelése, bérszámfejtése - igen, a File Makerrel ilyen alkalmazás is fejleszthető.
Kálmánházi István előadására a szünet után került sor, a saját fejlesztési tapasztalatokat bemutató előadás volt - a leadott értékelő lapok szerint is - a legsikeresebb. A szervezők első szándéka szerint hat-hét előadó lett volna, akik bemutatják saját fejlesztéseiket röviden, félórában és utána lehet kérdezni, hozzászólni. (A majmolás alatt álló nyugaton ez is egy újonnan terjedő rendezvény-forma, bár ott 'vadabbak' és 'merészebbek', a bemutatott program gyengeségeire és hibáira is rámutatnak, erre talán itthon még nem készültünk fel.) A rendezői szándék viszont szándék maradt, mert File Maker előadót találni szinte lehetetlenség volt. Talán jövőre többen lesznek és bátrabbak.
Az utolsó előadást a File Maker hazai forgalmazójának, az Apcom CE CTO-ja, Bán Szabolcs tartotta. Szabolcs számos programozási nyelven és platformon fejleszt, így fejlesztői tekintetet vetett a File Makerre.
Miért megy itthon ilyen nehezen a File Makernek?
Erre a kérdésre akaratlanul katpunk választ a rendezvény szünetében. Az egyik résztvevő megkereste a MacAcadémia képviselőjét, hogy itthon is él-e a 15 százalékos meghirdetett kedvezmény - a MacAcadémia elvileg File Maker viszonteladó is. A képviselő szét tette két kezét, a bal keze mutató ujja az hazai disztribúció (Apcom CE) felé mutatott. Az résztvevő-MacAcademia-Apcom hármas konferenciából derült ki, hogy az ominózus 15 százalékos kedvezményt a francia Winsoft hirdeti. Hogy jön ide a Winsoft? Repülővel, a File Maker kíséretében.
Kunetz állandó útitársa a Winsoft képviselője, a Winsoft végzi a File Maker magyarítását - jelen forgalmi adatok mellett a File Maker csak a Help magyarítását finanszírozza. Ha már honosítja, árusítja is a neten a File Makert a Winsoft, az általa kínált kedvezmény jóval több, mint a viszonteladói (MacAcademia) árrés, de még a disztributoriból (Apcom) jelentőset lemar. Evidens, nem kétséges, hogy a felhasználó a kedvezőbb áron veszi a szoftvert. Az is logikus, hogy a kereskedő pedig az árrésből él meg. Az érthetetlen, hogy miért gondolja úgy a File Maker, hogy a kereskedők sorban állnak majd File Makert eladni így? Esetleg a saját káruk terhére? Ha pedig egy kereskedőnek nem éri meg egy termékkel foglalkozni, akkor nem foglalkozik vele.
Az értékesítési anomália csattanója, hogy a Winsoft képviselője a nap folyamán egyetlen dolgot tartott fontosnak, a jelentkezők nevének és e-mail címének megszerzését. Hogy megtehesse majd következő ajánlatát.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azért az Apple leányvállalat FileMaker Inc. vehetné lassan a fáradságot Cocoába átírni a programját, mert olyan antik kezelőfelületi elemeket mint a FileMaker-ben a System 7-óta nem látott a Mac-es világ. Bár én a 9-esnél lemaradtam kicsit, de a 10-es is csak ráncfelvarrás.

Sajnálom, hogy nem tudtam elmenni.

Esetleg készült róla videofelvétel, amit majd egyszer meg lehet nézni?

Ferenczy Gábor írta...

Szia,
nem, nem készült. Ilyesmit a mai jogi világban nehéz is lenne megtenni.

Megjegyzés küldése