2009. október 23., péntek

Védjegyoltalmi szabályok

„Ezúton kívánjuk felhívni figyelmét arra, hogy a védjegyjogosultnak kizárólagos joga van az Apple védjegyoltalomban részesülő megjelöléseinek (a továbbiakban: Apple védjegyek) használatára. A kizárólagos használati jog alapján a védjegyjogosult bárkivel szemben felléphet, aki engedélye nélkül gazdasági tevékenysége körében az árujegyzékben szereplő árukkal kapcsolatban a védjeggyel azonos, vagy összetéveszthető megjelölést használ. A védjegy-jogosultnak a védjegy kizárólagos használatára vonatkozó jogosultsága a gazdasági élet minden területén érvényesül, ideértve a reklámozást és az üzleti levelezést is.
...
A leggyakoribb esetekben az Apple védjegyeinek (pl. Apple, Mac, Macintosh, iPod) jogosulatlan használata web url-ben, illetve cég nevében valósul meg.
Aki a fenti rendelkezések megsértésével az Apple védjegyeket jogosulatlanul használja – ideértve azt is, ha cégnevében, üzleti levelezésében és hirdetéseiben a védjeggyel azonos vagy összetéveszthető megjelölést használ - védjegybitorlást követ el.
...
Emlékeztetjük továbbá, hogy a védett kereskedelmi nevek jogosulatlan használata egyszersmind a viszonteladói szerződés súlyos megszegésének is minősül és az ezzel kapcsolatos jogkövetkezményeket is maga után vonja.
A fentiek értelmében kérjük, hogy az esetlegesen felmerülő védjegysérelmi állapotot – az üzlet külső és belső dekorációs elemeit is figyelembe véve – legkésőbb 2009. október 30-ig maradéktalanul szíveskedjen megszüntetni.”


A fenti e-mailt az Apcom Kft. - Apple Authorised Distributor - küldte több viszonteladójának.
Az apcom.hu oldalon szereplő viszonteladók közül biztos érintett az egyik legrégebbi, jelentős forgalmat bonyolító Apple Corner - MacInformatika Kft. Ők - ismereteink szerint nevüket @Corner - McInformatikára változtatják. Lépéskényszerbe kerül a Mac-Shop, a MacAcademia, a ReMac, a MacBolt és a Cooperline - Apple Studio. Nem viszonteladó, de a fentiek értelmében gond lehet az Indexes Applebloggal, az iPodszerviz céggel, hogy csak az ismertebbeket emeljük ki.
A megkérdezett jogászok véleménye az, hogy a mac.hu domain név akkor nem sérti az Apple jogait, ha a szájton macikat árusítanak, azaz az Apple tevékenységéhez hasonlót nem űznek. Pert azonban egyik megkérdezett jogász sem javasol. A hazai Mac történelem során volt egy BigMac nevű viszonteladó, akit megalakulása után negyed órával a McDonalds ügyvéde hívott fel, és a fenti levélhez hasonló stílusban szólította fel névváltoztatásra. Majd megértve a helyzetet álláspontjából jottányit sem engedve elmondta, hogy a bíróság az ilyen esetekben elrendel véletlen mintavételezést. Megkérdeznek - a pervesztes fél költségére persze - ezer embert (minta), hogy mi jut eszébe a BigMacről.
A cégek várható névváltoztatása MacAcademia - McAcademia nem kívánt kommentárt, végül is az Apple Computer nevű cég január óta Apple Inc., névre hallgat - nem rég írtuk meg, hogy Jobs picit sem volt finnyás, amikor az Apple nevet választotta (1976-ban), a Beatles Apple nevű vállalkozása (alapítva: 1968) számára, Beatles rajongó számára is ismert volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése