2009. október 7., szerda

Logo-harc

Az Apple egyik legnagyobb nem tárgyi értéke a neve, a másik pedig a logo-ja. Nem véletlen, hogy ezeket tűzzel-vassal, de leginkább jogászaival védi. Az Apple szempontjából érthető, hogy nem örül az olyan amatőr kezdeményezésnek sem, mint a kézzel matricázott Apple-logós bögre vagy póló, mert álláspontja szerint ő nem kérte a népszerűsítést, mi több, senki ne akarjon eladni bögrét vagy pólót azzal a segítséggel, hogy ráteszi az Apple logóját. Értjük és nem ezért szeretjük.
Persze nem csak az Apple szokott más cégeket, egyéneket beperelni nevének vagy logójának vélt vagy valódi elbitorlása miatt.
Beatles
Az Apple élete úgy kezdődött, hogy az Apple beperelte. Ugyanis az Apple Corps.- John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Starr alapításában - már 1978 óta vidáman dolgozott a Beatles és más zenészek dalainak közreadásán. Amikor Steve (Jobs) és Steve (Wozniak) az Apple nevet adta cégének, az Apple már ismert márkanév volt. Vidám pereskedés után - Apple vs. Apple - a Jobs féle cég nyolcvanezer dollárt fizetett a londoniaknak (ez akkor sok pénz volt), valamint vállalta, hogy nem merészkedik a zeneipar területére. Természetesen 1991-ben bemerészkedett, amikor az OS elem lett némi MIDI-s megoldás. Már másnap kopogtatott a peresítéssel a kézbesítő. A per ítélet helyett egyezséggel zárul, meg nem erősített infók szerint Jobsék 26,5 millió dollárt fizettek, cserébe használhatták az apple-logót hardveren és szoftveren is. És mint a népmesében, a londoni Apple harmadszor is beperelte az Apple-t, amikor az bemutatta az iTunes programot. Ez a per is megegyezéssel zárult, az összegről kósza hírek keringenek...
Victoria School of Business and Technology
Ebben az évben - 2008 - az Apple a nevezett főiskolát is perbe hívta, amikor az új logóját használta. Az iskola dékánja neten is közzétett levelében az iránt érdeklődött az informatikai cégtől, hogy az alma bármilyen szintű említése, használata az oktatásban ütközik-e az Apple jogtulajdonával. Válasz mai napig nem érkezett.
New York City
Az általunk a népek olvasztótégelyének nevezett város magának frappánsabb nevet választott angolul, a szlengben Big Apple-ként, azaz a Nagy Almaként emlegetik már régóta. Amikor elindította környezetvédelmi kampányát - GreeNYC (C, mint City) -, akkor a logó láttán az Apple azonnal beperelte. Majd döntetlen született, ám a jogi lépésre a legőszintébben a New York Times reagált: "Na ne szórakozzatok már!" cikkének címével.
Felnőtt csatorna
Ez a legjobb. Ahogy a képen is látható, apró vörös almán kanyarodik vissza a logó egyik betűje és ez szúrt szemet az Apple jogászainak. A logó amúgy egy kellemes ausztrál pornó-csatorna képi azonosítója. Miután beperelték, azzal hirdette magát, hogy őt az Apple perli - lám, ha van rá mód, érdemes az Apple hírnevét használni. A per eredménye nem ismert.
Mérgezett alma
Nem, nem a Hófehérkét perelte be az Apple - bár ezt a bejegyzést olvasva, lehet, hogy kedve támad rá. (Vagy a Disneynek az Apple-t, hm?) A név egyébként egy könnyűzenei fesztiválra utal.
És még...
Jogász vélemény szerint az itthoni tiltott felhasználás (tiltott gyümölcs - nem kéne a katolikus egyházat is perbe hívni, kedves Steve?) észlelése esetén vagy fellép az, akit megbíztak a hazai jogok jogi védelmével is - ez lehet az Apcom vagy ügyvédi iroda. Vagy valaki kvázi "feljelenti" a jogtalan használatot az Apple cégnél (Cupertino, London ...), amely megbíz egy hazai ügyvédi irodát. Amely - vérmérséklettől, a jogtalanságtól függően, ... - felszólít a cselekedet haladéktalan megszüntetésére, vagy jól beperel. (Na, ezért nincs alma-logós póló, bögre... 'normális áron' itthon.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése