2010. február 6., szombat

20 iPad kérdés és válasz (via iLounge) 1/2

Kérdés: Lehet-e a megnyitott PDF űrlapmezőjét az iPad saját (virtuális) billentyűzetével kitölteni?
Válasz: Alapvetően: igen. Részletektől függ minden. Az iPad maga is képes lesz PDF generálására, az iPad több szerkesztőségi lehetőséget kínál majd, mint az iPhone vagy az iPod touch. Hogy az Apple maga generálta PDF-jei mennyire lesznek interkatívak, azt csak a fejlesztők tudják.



Kérdés: Lehet 'képernyő-fotót' készíteni az iPaden a két gomb együttes lenyomásával, ahogy az iPhone-on vagy az iPod touchon?
Válasz: A bemutató során erre a kérdésre nem kaptunk választ, így csak remélhetjük.

Kérdés: Tudom-e használni az iPadhez megvehető külső billentyűzetet az iPod touch-csal?
Válasz: Az Apple névadási szokásából arra következtethetünk, hogy nem. Az 'iPad Keyboard Dock' névre hallgató fehér műanyag izé elnevezése kimondottan az iPades használatra utal. Amennyiben az Apple nem tiltja meg, úgy lehet, hogy Bluetoothos billentyűzetet is lehet majd használni az iPadhez - és talán az iPod touchoz és az iPhone-hoz is.

Kérdés: Lesz-e más gyártónak - Griffin, Belkin - iPad kiegészítője, billentyűzete?
Válasz: Hivatalos bejelentés még nem volt, de nagyon valószínű, hogy az említett gyártóknak is lesznek iPad kiegészítőik.

Kérdés: Wi-fis vagy 3G-s iPadet vegyek? (Amerikáról beszélünk...)
Válasz: Nem ismerve az anyagi helyzeted és a felhasználói szokásodat, a 3G-st javasoljuk. A 130 dolláros felár ugyan messze nem baráti, de tapasztalatunk - európai vagy Távol-keleti útjaink - alapján egyszerűbb 3G-s szolgáltatás csomagot vásárolni, mint normális wi-fi hotspot szolgáltatást találni. Ha ez számodra nem szempont, akkor vedd az olcsóbb wi-fis változatot, és költsd a pénzed nagyobb tárkapacitásra.



Kérdés: Hogyan játszhatok le iPaden PowerPoint prezit? Személy szerint nagyon hiányolom a mini DVI vagy miniDisplay Port kimenetet.
Válasz: A megoldás az Apple iPad Dock Connector to VGA Adaptere lehet (29 dollár) a kapcsolódásra, a prezentációt pedig készítsd el a tíz dolcsiért megvehető iWork: Keynote segítségével. Ez - Jobs szerint - megnyitja a .ppt és pptx állományokat is.

Kérdés: Tényleg nincs az iPadben DVD olvasó? Csak a netről tudok rá letölteni filmet?
Válasz: Tényleg nincs.

Kérdés: Lehet az iPadhez külső kijelzőt csatlakoztatni?
Válasz: Háromféle képp teheted ezt meg. Az első a már említett iPad Dock Connector - VGA Adapter átalakító, a második az Apple Composite AV Cable. A harmadik lehetőség az Apple Component AV Cable - bár a technikai specifikáció az Apple honlapján önellentmondásos, de a fiók Cupertinoból megerősítették, hogy ezzel a kábellel is lehet külső kijelzőt vezérelni. Azt, hogy melyik alkalmazás milyen módon kezeli a második kijelzőt, nem hogy információnk, de tapasztalatunk sincs. Így azt sem tudjuk, hogy ez második kijelzőt jelent, vagy csak az iPad képének kiadását, azaz tükrözést.

Kérdés: Az iPad ugyanúgy tud felolvasni, mint az (Amazon) Kindle-je?
Válasz: Az iPad operációs rendszerének része a 'VoiceOver screen reader', azaz a képernyő tartalmát felolvasó megoldás. Hogy ez mit kezd az eKönyvvel, azt nem tudjuk.



Kérdés: A GPS ugyanolyan, mint a telefonos GPS?
Válasz: Az Apple ráutaló magatartása szerint igen. A helyzet bemérés során elhangzott kulcsszavak ('celluláris', 'wi-fi segítség' ...) és az új iPhone-ba beépített digitális iránytű emlegetése erre utal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése