2010. február 12., péntek

iPhone vs Flash

Az Apple nem engedte be az iPod touchra és az iPhone-ra a Flasht, mert - ez a hivatalos álláspont - a processzor kevés a Flash számításigényéhez. És az iPad esetén sem lesz ez másként, legalábbis az Apple tervei szerint. Az Adobe újságírók előtt mutatta be, hogy az iPhone processzora képes Flasht futtatni (hackeltek a fiúk egy vidámat), de ez az Apple-t nem hatotta meg. Szerintünk azért nincs Flash az iPod touchon vagy iPhone-on, mert az Apple nem tudná kontrollálni, mi kerül az általa gyártott eszközre. Ez anyagilag rossz lenne számára, hiszen nem tud az App Store-ban pénzt kérni - és ez az érv már önmagában is elég. Ráadásul ismert Steve Jobs tökéletességre való törekvése, a rosszul megírt Flash miatt lefagyó készüléket a felhasználó nem a '@!%=&$# Flash szoftver fejlesztő!' felkiáltással csapná le, hanem az iPhone-t vagy a touchot szidná - és ezt az Apple nagyon-nagyon nem akarja.
Az iPhone vs. Flash küzdelem elmúlt hetekbeli történése volt, hogy az Adobe, hivatkozva a Flash futtató környezet letöltési statisztikáira, közzétette, hogy hét millió kísérlet történt csak iPhone-ról Flash környezet telepítésére. Korábban Jobs szólt be az Adobe-nak, majd kölcsönösen fikázták egymást, hogy a 'sötét középkorba' vagy még mélyebb bugyorba készíti hozzáállásával a másik taszítani a net-galaxist. A hét milliós hivatkozásra pedig az Apple válaszul közölte, ez alig hét százaléka az iPhone felhasználóknak.
Az Almalap tudálékos megjegyzése: az Apple-nek elég pénze van a bankban, hogy megvegye az egész Adobe-t - akár piaci áron is. Persze ennek semmi jele.

2 megjegyzés:

reden87 írta...

Érdekes ez a dacolás a flash ellen, de kíváncsi leszek, hogy mi fog történni ha kijön a flash CS5, és bárki írhat iPhone-ra appot. Természetesen ekkor még csak AppStore-ba feltöltéssel lehetne közzé tenni programokat, szóval nem hiszem emiatt engedélyeznék a flasht, sőt, biztos vagyok benne hogy nem..

Ferenczy Gábor írta...

http://almalapmintblog.blogspot.com/2009/10/iphone-alkalmazast-flash-cs5-tel.html
imádok magamtól idézni :)

Megjegyzés küldése