2010. február 2., kedd

Tech Series: Snow Leopard: Podcast Producer 2

Hosszú felvezetés után megtudtuk, hogy a podcastté a jövő. Különösen a videocasté. (A podcast afféle hangos blog, vagy rádióműsor, amit a szerző feltölt a netre - iTunes Store-ba, máshová -, és a hallgató meg valamikor valahogy letölti és meghallgatja. A bloggal ellentétben nem lehet hozzászólni, legalábbis a hozzászólás hanganyagát hozzáfűzni az eredeti hangfelvételhez. A videocast ugyanez, csak képpel.)
A Podcast Producer 2 szerver oldali alkalmazás, ami a kliensek podcast készítését és közzétételét automatizálja. Csupán egy a bökkenő. Ma magyar iTunes accounttal nem lehet az iTunes Store-ba podcastot feltenni. Az Almalap tavaly megszűnt podcastja is az amerikai iTunes Store-ból volt előfizethető (ingyenesen).
Remek büfé szünet után - narancslé, csokis süti (by Java Caffe) - eljött a gyakorlat ideje. Minden asztalon két gép, az egyikre előre telepítve egy Snow Leo szerver, a másik gép pedig a kliense. 19 feladat végrehajtása vár a résztvevő párosokra. A résztvevők egyébként viszonteladók, 14 cégtől húsz ember. A gyakorlatok nem csak a Podcast Producer használatára terjednek ki, a DNS megadásától futunk neki a munkának.
A puding próbája az evés - ez derült ki ma is. Ami elméletben egyszerű, az a gyakorlatban nem az. Még a rutinos viszonteladók is keverik, hogy mi az, amit a szerveren kell beállítani, mi az, amit a kliens oldalon. Az viszont kiderült, hogy a Snow Leo némiképp morc állat. A szerver oldalon előbb kell létrehozni a felvett user home mappáját, mintsem a user (kliensgépről) először bejelentkezne. Ha a user gyorsabb, nem tud bejelentkezni. A Leóban a user (kliensgépről) első bejelentkezésére automatikusan jött létre e home mappája.
A Podcast Producer beállítása igazi IT feladat. A munka dandárját az adja, hogy létrehozzuk a munkafolyamatokat, amelyekkel a felhasználók - egyetemi oktatók, akadémia tagok, főiskolai professzorok - párat kattintva és klillekve létrehozhatják és közzétehetik castjukat, és ennek megtörténtétről a Mac értesíti a megadott módon - mail, wiki, ichat ... - az érintetteket. Egy-egy workflow számos cselekdetet jelent, a kész anyag egy menetben generálható le iPodra, iPhone-ra, AppleTV-re és számítógépre is. Elvben akár két kamera képét, vagy egy kameráét és egy Keynote szlájdshow diáit is összemixelheti a prof.
A dolog rákfenéje, hogy egy egyetemet, de csak egyetlen kart is kiszolgálni képes hardver-szoftver bátran eléri a 10 millás összeget. És. Amerikában, ahol ez a rendszer ha nem is dübörög, de pörög, még két-három-hét fős Final Cut Pro - IT stáb vágja összébb, készebbre a podcastokat. Persze ez is lehez a Podcast workflow része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése