2010. február 26., péntek

Öt Mac OS X trainer esélyes!

Tamás Gábor, Rédey Laci, Krokavecz Viktor, Szeles Adorján és Nagy Keve is 90 százalék felett végzett! (Ahhoz, hogy valaki OS X trainer legyen, 88 százalék felett kell végezni az OS X és az OS X Server vizsgán is. Abból lesz trainer, aki az adott tárgyból 89 százalék felett végez.)

Ma vizsgáznak az OS X tanár-jelöltek
Két hetes munka gyümölcsét (Almáját! érted? Almáját!) kell ma begyűjteni annak a kilenc embernek, akik részt vehettek az Apple szervezte Mac OS X v10.6 (Snow 101) és Mac OS X v10.6 Server (Snow 201) tanár-képzésén. Az Almalap is irigykedett a kiválasztottakra, akik vagy APR (iStyle, Starking és XMS) boltból, vagy AATC vagy AATCe minősítést nyert oktatási intézményből jöttek - a tanfolyamra ugyanis szabadon lehet jelentkezni, de az Apple önkényesen válogat a jelentkezők közül. Vizsgázni - tanárként - viszont csak az vizsgázhat, aki járt a fenti tanfolyamokra. Azaz az Apple dönti el, kinek ad esélyt arra, hogy tanárává legyen.

Train the trainer!
A két hét egyébként kőkemény, próbálj csak napi kétszer négy órát egyhelyben végigülni, egy rövid ebédszünetet közbeiktatva. És a kilenckor kedződő kurzus nem este hatkor ér véget, hanem elhúzódik hétig, félnyolcig. Amikor is kissé kifacsartan hazamész, és nekiesel a két - egyenként 4-500 oldalas kézikönyvnek. Aminek ugyan a tördelése laza, de a tartalma sűrű. A két könyv mellé a tanfolyamon még két hasonló méretű munkafüzet is társul - ebben szerepelnek a lépésről-lépésre végrehajtandó feladatok. Csak hogy legyen mit lapozni. És amikor hazamész, akkor ott a barátnő, a gyerek, a szomszéd, a munkahelyed által átnyomott sos-feladat, az eső, a hó, a rendőr, a postás, a...
A Mac OS X Trainer képzés feladata, hogy olyan oktatókat képezzen, akik az Apple metodikájának, könyvének és vizsgájának megfelelő képzésre képesek. A metodika azt jelenti, hogy az Apple-nek van egy Keynote-slideshowja - ami szigorúan titkos. Minden leckéhez 30-100 slide készült, és mindegyik alatt ott a piros prezentőr-megjegyzés, hogy a szlájdon változtatni tilos, még a helyesírási hibát sem írhatod át, mint Apple trainer. Sztyupid? Szerintem nem, hiszen a tematikát és az oktatási anyagokat az Apple-nél sok sok ember találta ki, folyamatosan tesztelik, a prezit is folyamatosan frissítik - nehogy már bármelyikünk okosabb legyen, mint az Apple erre dedikált csapata. Szerintem meg sztyupid. Egyrészt, akit a trainerek tanítanak, azok magyarul szeretnék - legalább a szlájodkat - olvasni. Persze igaz, hogy vizsgázni meg angolul kell - de ki a nyűg akar majd az Apple-től papírt, hogy ő képzett Mac OS X felhasználó? Persze akad egy marék ilyen ember itthon is, a viszonteladók számára kvázi kötelező a vizsga (helyes), mert a vizsgázott viszonteladó kedvezőbb áron kapja a Macet az Apcom CE-től (Apple disztribútortól). És persze lesz pár rajongó is, aki levizsgázik.

Elmélet és gyakorlat
De. Ami a Mac OS X anyagban szerepel, annak egy részét az átlag felhasználó soha a büdös életben nem használja. Ha az Apple azt propagálja, hogy az amerikai nyugdíjas is boldogul a Mackel, akkor melyik imposztor nyugdíjas indítja el a Terminal alkalmazást, hogy unix parancsorokat használjon? Igen, nagyon nehéz megszokni az informatikusoknak, a Windowst használóknak, hogy egy Mac felhasználó számára a pathok, a hova mentettem, milyen néven, ... egyre kevésbé fontosak, mert a Mac attól Mac, hogy nem számítógépes szakemberré képez a használata, hanem meg tudom vele mindazt csinálni, amit akarok anélkül, hogy bitet-bájtot értenék. Nem kell mp3-aac konverter, fájl-struktúra, beszédes fájlnév ahhoz, hogy zenéimet az iTunes rendezze. Nem kell tudnom, hogy DCS0329.jpg a kép neve - ott az iPhoto.
Nagyon erős határvonalat húznék két féle Mac OS oktatás közé: az egyik a felhasználót tanítja meg a Mac használatára, a másik felkészíti az Apple vizsga letételére. A két halmaznak ugyan nem üres a metszete. A felhasználós Mac tanfolyam négy órás - sok ilyet tartottunk a MacAcadémián és tartunk mostanában az XMS-sel közösen üzemeltetett XMS Akadémián. A vizsgás Mac OS X tanfolyam viszont 24 órás (oks, egy nap alatt el lehet végezni).
A szerver vizsgával kapcsolatban is hasonlóak gondolataim. Bár pár órán belül kiderül, hogy kik lettek itthon Apple Certified Trainerré Mac OS X Serverből - akadnak kétségeim afelől, hogy aki eddig már helyezett üzembe OS X szervert, az - a tanfolyam vizsgára hegyező része nélkül - le tudna vizsgázni, illetve aki levizsgázott, de még soha nem helyezett üzembe szervert, az holnap tudna. A résztvevők szerint viszont a tanfolyam tényleg felkészít a vizsgára - bár a puding próbája már csak percekre.

Teszteld magad!

Ennyi kétkedés után íme nyolc alkalmazás, amely iPhone-ra vagy iPod touchra letölthető (ingyen!). Egy AATC tette közzé, ezek nem a vizsgakérdések, de nagyon olyanok. Az App Store-ban az Amsys névre érdemes rákeresni. És várom a commentben, kinek hány százalék jött össze. Én magam - hogy begyalázással kezdjem, - a Snow 101-ben és a 101 revisionben 62, és 64 százalékot értem el. A tanfolyam "kihallgatása" során ez 75 és 7 százalékra nőtt. Ami az elfogadást jelentő 85, illetve 90 százaléktól még messze van.

Majdnem kimaradt, pedig a fejemben még keringett: egy legény már van a gáton: Bezdán Zsolt, aki szinte az összes Apple-vizsgát letette. A fenti alkalmazásokat is ő ajánlotta a figyelmembe, köszi, Zsolt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése