2010. február 17., szerda

Az igazmondó Jobs

"Nem tervezünk táblagépet vagy ilyesmit"
- állította a bennfentes Walt Mossbergnek (The Wall Street Journal) adott 2003-as interjújában Steve Jobs. Az All Things Digital konferencián azzal indokolta döntésüket, hogy nem ltéezhet értelmes táblagép billentyűzet nélkül, illetve egy kézzel nem kezelhető. "Megvizsgáltuk, de reménytelennek tartjuk [mármint a táblagépet]." Persze hét év alatt sok minden megváltozott. Az iPadet öt éven át tervezték, érezhetően az iPod touch és az iPhone tapasztalatok alapján. Az Apple 2004-ben jegyzett be olyan szabadalmat először, amely az iPadhez köthető. Persze annak, akinek a Frog Design név jelent valamit, az azt is tudja, hogy az Apple már gondolkodott egyszer táblagépen - 1983-ban.

"Egyáltalán nem érdekel a mobiltelefon piac"
- állította a bennfentes Walt Mossbergnek (The Wall Street Journal) adott 2003-as interjújában Steve Jobs (szép kis interjú volt az, szó se róla). "Hatalmas a nyomás rajtunk, hogy készítsünk PDA [zsebész, tenyérszámítógép...]. Ezek az eszközök csak arra kellenek, hogy adatokat hordozzunk. Szerintünk erre a mobiltelefon is alkalmas. Nem hinném, hogy érdeklődnénk a mobil-piac iránt. Ehelyett megírjuk a legjobb szoftvert, amely ezen eszközök közt képes információ-cserére. Szerintünk erre van szükségük a mobiloknak. Az iPodot választottuk a PDA helyett."
Korábban - Newton néven - az Apple már gyártott PDA-t, de az erősen meghaladta a kort, így nem volt sikeres. A fenti nyilatkozat tétele közben is dolgoztak Cupertinoban, hogy mihamarabb elkészüljön a PDA-t, az iPodot és a telefont egyesítő Apple eszköz, az iPhone.

"Az emberek már nem olvasnak"
- nyilatkozta 2008-ban a The New York Timesnak Jobs az Amazon Kindle olvasója kapcsán. "Tök mindegy, hogy mennyire jó vagy rossz a termék, tény, hogy az emberek nem olvasnak. Az államokban az emberek negyven százaléka egyetlen könyvet sem olvas ki egy év alatt. Az egész gondolat halott, mert az emberek már nem olvasnak." Ez a gondolat persze már nem hangzott el az iPad bemutatóján, ahol viszont sok szó esett az iBooksról, az iPad netes könyváruházáról. "Az Amazon remek úttörő munkát végzett a Kindle-lel - dicsérte elődjét Jobs -, és mi erre az eredményre építve szeretnénk még messzebb jutni."

"Ilyen kis kijelzőn senki sem néz filmet"
- ezt a mondatot is Mossberg nyelte be, amikor 2003-ban megkérdezte az Apple elnökét, lesz-e videó az iPodon. "Nem hinném, hogy az emberek ilyen kis kijelzőn mozikat néznének meg. Hogy Bill Clinton híres mondását elferdítsem: 'A zene, idióták!'* a fontos." Két évvel később, 2005-ben az Apple bemutatta az ötödik generációs iPodját, 2,7 inches kijelzővel és - mozi lejátszással. És akkor mit mondjunk a 2007-ben bemutatott két inches kijelzőjű iPod nanoról?

"Nem kell már semmi plusz funkció"
- mármint az iPodba, állította a New York Timesnak adott interjújában Jobs, a készítő a Mac-hívő David Pogue volt. Ez volt a válasz arra, hogy lesz-e kamera az iPod nanoban vagy iPod touchban. Kamera nélkül alacsonyan volt tartható az iPod ára. "Számunkra az ár csökkentése az elsődleges, semmi új dolgot nem építünk be, hogy elérjük a célunkat." Ám az iFixit darabokra szedett egy iPod touchot és megtalálta a kamera helyét. És lőn.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése