2010. április 30., péntek

iPhone OS vs. Mac OS

Emlékszel még arra, hogy az iPhone bemutatása előtt az Apple szépen elúszott a szoftver-fejlesztéssel, ezért megcsúszott a valódi bemutatóval? Nem azzal, amikor elmondja, hogy majd lesz ilyen (1), nem azzal, amikor Steve meglóbálja az adott eszközt és bejelenti, hogy hány hónap múlva lesz előrendelhető (2), nem azzal, hogy mikor fogják az előrendeléseket teljesíteni (3), hanem azzal, amikor kézbefoghattad (4)? Ha nem, hát mondom, vagy fél évet. Akkor gáz volt, hogy bevallottan a Mac OS fejlesztőket irányították át az iPhone OS fejlesztésére. Meg is csúszott az adott Mac OS vagy háromnegyed évvel.
Valamiért hasonló érzés kerít mostanában hatalmába. Itt az iPhone OS 4 (WWDC), az iPhone OS iPad változata - de nincs hír a Hóleopárd utódjáról. Sehol az év elejére várt iLife és iWork. Az Aperture utca-hosszal lemaradt az iPhoto Face és Place funkcióinak átvételével.
Másik felől nézve az elemzők szerint az Apple értékének 53 százalékát az iPhone adja, a Mac (hardver és szoftver) csak 18-at, az iPad 6-t, az iPod 4,5-t - mi a fontosabb az Apple-nek? Az iPhone OS vagy a Mac OS? Másrészt: számítógépe már mindenkinek van, akinek lehet. iPhone szintű okostelefonja még nincs. iPadje meg nagyon nincs. Melyik piac a fejlődőképesebb?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése