2010. április 22., csütörtök

iPad - eKönyv

Kezdem úgy érezni, hogy eKönyv ügyben az iPad áttörést hoz. A lassan épülő, de szívós kitartással fejlődő elektronikus-könyv piac határvonalhoz ért. Miért?
Az eKönyv népszerűsítésébe beszállt az Apple, és az Apple-hívők hosszú, tömött sora, a hívők sora válik vásárlóvá. Az Amazon - legyen bármekkora brand név is - nem irányít ennyi, amúgy a környezete számára meghatározó embert. Ahogy a HP lehet sokszor nagyobb, mint az Apple hardvergyártóként, ahogy a Nokia eladott telefonjaihoz képest az iPhone szám kerekítési hiba, vagy ahogy a Windows elterjedtségéhez képest Mac OS - akárhogy is jön fel - nagyságrendi különbség. Csak épp nincs HP fun klub (fogadjunk, hogy van, csak még a kutya sem hallott róla), ahogy a Nokia márkahűség (2110 forever!) eltörpül az iPhone hűséghez. Az Apple új idők új szelét jelenti ebben a kicsit magára maradt területen.
És az új szél új megközelítést is hoz. Amikor kitört az első Internet-láz, a nyomtatott sajtó, a napi-, heti- és havilapok az új médiumot új felületnek vélték. Volt kiadó, amely egyszerűen jpg-vé alakította a betördelt lapoldalt és azt tette fel a netre, a szofisztikáltabb kiadók a cikkeket tették fel a nyomtatott lap rovatstruktúrájának megfelelően. Kevés volt az a kiadó a 90-es évek derekán, amely bármi, net-specifikus plusszal látta el azt, amit a printbe szánt lapba készült. Aztán jött az Internetto (reklámszövegeinek egyike: Az Internetto mindenhogy szép, de a legszebb Netscape 1.1-gyel vagy többel, és 65,536 színnel vagy többel!), majd az ebből kinőtt/kivált/átalakult az Index. És beköszöntött az Internet korszak Magyarországon.
Úgy érzem, hogy az elektronikus könyvek esetében most tartunk az Internetto megjelenésének pillanatában. Szép, hogy szkennerrel, OCR-rel be lehet digitalizálni egy könyvet - de ez egy interaktivitást lehetővé tévő környezetben épp úgy kevés, mint tévében felolvasást tartani. Egyszer elmegy, megértjük ... de tartósan?
Az iPaden láttam az Alice Csodaországban angol verzióját, minden oldalon - a szövegen kívül, ami persze kereshető, felolvastatható - van valami apró grafikai játék: egy ketyegő óra, az oldal alja (iPad legalacsonyabban tartott sarka) felé guruló labda (és ez nem Flash :). Várható, hogy a kiadók segédalkalmazások használatával eKönyvként is kínálják majd az általuk kiadott műveket - legalábbis remélem. De ez prompt megoldás. Ha életképes lesz az eKönyv-piac, akkor új munkakör is lesz: eKönyv készítő. Aki tördel és apró - a felület által megvalósítható - pluszokkal dúsítja fel a könyveket. Az eKönyveket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése