2010. április 8., csütörtök

iPhone OS 4 (befejezve)

Nyáron lesz elérhető az iPhone négyes verzió számot viselő operációs rendszere. A több mint száz újdonság közt ott lesz a játszáslista készítési lehetőség (iPod), az ötszörös digitális zoom (fényképezés), mások részére történő alkalmazás-vásárlás, geotagging, fényképek hely szerinti csoportosítása és Bluetoothos billentyűzet használata (ez meg hülyén néz majd ki :).
És jön a multitask - ez az első a Jobs által demozandó hét képesség közül. Így lehet folyamatosan Skype-on lenni (ez egyben a második fontos dolog: VOIP) és másra használni az iPhone-t. Például navigációra, erre példa a TomTom alkalmazás volt. A navigációs program ("Még 300 méter egyenes aztán jobbra. Jobbra. Mondtam, hogy jobbra. Most szálljon ki és nézze meg mit csinált!") a háttérben is futott, miközben az iPhone-nal más alkalmazást futtatott Jobs (background location). És milyen szép az, amikor az iPodként használt iPhone zenehallgatását megszakító TomTom beszédet nyomja el a Skype hívás - bár ezt nem demózták.
Többé nem kell az Apple szerver rendszerét használni a pusholt értesítéshez, így lehetővé válik helyzet-érzékenyebb figyelmeztetés küldése is. Hasonló módon az alkalmazás üzen, ha bevégezte a rábízott feladatot, noha már rég mással játsszunk - ahogy eddig a mail elsuhanó hangját élvezhettük, miközben már játszottunk. Persze az elhagyás nem jelent feltétlenül kilépést, az "otthagyott" alkalmazást úgy találjuk, ha visszahívjuk, ahogy hagytuk - nagyjából a sleepbe tett Mac esete ez.
Eljött a mappák korszaka az iPhone-ra, az alkalmazások mappákba szervezhetők - már 2160 alkalmazást tarthatunk az iPhone-on.
És akkor nevetgéljünk: az iPhone megkapta ugyanazt a könyvolvasó megoldást, mint az iPad. Kívánom a Biblia vagy a Háború és Béke végigolvasását annak, aki ezt komolyan gondolja. Ennél többet sejtet, hogy a több szájton és blogon is emlegetett Game Center közeleg, első hallásra a Facebook közösségi játék-felületéhez, elvéhez hasonlót kínál majd az OS 4.
Megkaptuk a reklámokat is, itt az iAd. Annyira, hogy Jobs hangsúlyozottan az OS részének nevezte. Az iAd egyik küldetése, hogy az ingyenes App Store alkalmazás fejlesztők (is) pénzhez jussanak - a bevétel 60% illeti meg a fejlesztőt.

És. Az itt írtak javát az iPhone 3GS és haramdik generációs iPod touch felhasználók élvezhetik - a nyártól. Az iPadesek csak ősztől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése