2010. május 12., szerda

iPad - írni vagy nem írni

Amikor az Apple épp az iPhone-t kezdte bevezetni (első bemutató: majd egyszer bemutatjuk), akkor még létezett az Almalap nyomtatott változata. Sokáig vaciláltam, hogy mit tegyek? Írjunk úgy az iPhone-ról, mintha már lehetne itthon is kapni (mert nem lehetett), vagy ignoráljam, mondván, amihez csak a bátor kiutazók és a nem hivatalos Apple-csatornában vásárlók jutnak hozzá, ami az Apple szerint itthon nincs, az itthon nincs. Akkor ez utóbbi felé hajlottam, ahogy nem írtunk hosszú, lebilincselően érdekes cikkeket (a Gonosz Almalap közbeszúrása szerint: képességeink hiánya miatt) az iTunes Store-ról sem - ma sem írhatnánk. Ez vajh, EU-semleges magatartás?
Az iPad kapcsán ugyanezt érzem. A potenciális iPad vásárlók vagy fele beszerzi addigra az iPadet, amire azt itthon a hivatalos csatorna forgalmazhatja - bravó, Apple! Másrészt mindaz, ami eddig az iPadről kétezer-négyszázhuszonhat blogon megjelent, semmiben sem tér el egymástól, mindenki ugyanazt állapítja meg, ugyanazt blogolja ki. Érdemes sokszáz-huszonhetediknek beállni? Nem.
Mivel az Apple számára Mac már régóta (iPod, iPhone és most iPad, iTS, App Store) nem a legfontosabb, csak fontos, így ritkulnak az érdemi hírek is: Mac OS 10.7? iLife 10? iWork 10? Épkézláb, a MobileMe-t és iWork.com-ot messze meghaladó felhő-alkalmazás?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése