2010. május 31., hétfő

Pro Day (Final Cut és Logic)

Az Apple Inc. szervezésében csütörtökön hallgathattuk meg, mit tud a Final Cut Studio 3 és a Logic 9. Nem mintha mindkét program nem lenne már hónapok óta elérhető, de az Apple road-show tervezői most jutottak el Budapestig - egyébként Kijev és Új-Delhi irányából érkezvén. A kétszer másfél óra vagy hatszázhuszonhárom embert vonzott (ennyi volt a hivatalosan regisztráltak száma - állítólag). Az első előadás délután fél négykor kezdődött, az időben érkezőknek jutott saláta is, a később beregisztrálók viszont szendvicsekkel vigasztalódhattak.
A termet lassan megtöltő emberáradat életkori átlagát erősen fiatalította a Gyuláról érkezett busznyi gimnazista, ők idefelé egy arborétumnál lassítottak a hazai disztribúció neve elhallgatását kérő képviselője szerint. Az ott készült videó-felvételeket az FCP előadást magukba szívva a napokban vágják meg. Az előadás előtt lázas Mac Pro szerelés zajlott, több APR gépe, videó-kártyája és ram-ja próbált szuperszámítógéppé átnemesedni. A világturnézó Apple-előadók, akik az Apple alvállalkozói és nem is Apple alkalmazottak, nem saját gépről adtak elő - ez azért ici-picit meglepő. Egyikük gép helyett merevlemezt hozott magával. Az persze érthető, hogy nincs Mac Pro a hátizsákjukban (miért is érthető?), de az FCP és a Logic is elfut egy 15 vagy 17 inches MacBook Pro-ról, a számítási teljesítmény nem lehet kritikus - ha az, akkor rossz a demo-anyag.
A Final Cut előadást a látogatók nagy többsége átlagosnak minősítette, néhányan szóvá tették, hogy nem volt több, mint az Apple szájtján található mozik élő előadása. A Logic viszont jól sikerült, az előadó gitárról játszott fel sávokat, majd megmutatta, hogy lehet a Logic-kal azokat használhatóvá tenni.
Az előadások közti szünetekben az érdeklődők megtekinthették a hazai viszonteladók kiállításait, elég minimális alapterületen. Viszont volt itt minden. A Hangban (Absolute és Zaj) Pro viszonteladók mellett jelen volt a Media Networks (leendő Video Pro), az Artwork Photo (leendő Photo Pro). Az APR-ek közül egyedül a Starking standjával találkoztunk, az XMS csupán az XMS Akadémiával képviseltette magát, amely épp úgy hivatalos Apple Oktató Központ (AATC), ahogy a szintén kiállító Mesharray.
A Pro Napot egyébként számos kritika érte, ezeket nem sorolnám fel. Az összesre válasz ugyanis az, hogy az Apple Inc. a Pro napot azoknak szervezte, akik nem FCP vagy/és nem Logic felhasználók - afféle kedvcsinálónak. Ezt a célt el is érte az Apple (és annak szorgos hazai rendezvény-szervező munkatársai).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése