2011. április 21., csütörtök

iPad és US képviselők

Az iPad az amerikai Kongresszusba is bejutott, ám nem mint munkaeszköz, hanem hozzászólás tárgyaként. Az egyik esetben a munkanélküliség forrásaként határozta meg az eszközt az egyik képviselő, a második esetben pedig titkos adatgyűjtés kapcsán említették fel.

iPad, a munkanélkülivé tevő
Jesse Jackson Jr. (Demokrata, Illinois) kongresszusi fejtegetésében hangzott el, hogy az iPad kiváltja a nyomtatott könyveket. Emiatt nem kellenek az erdők, válnak munkanélkülivé az erdészek, fakitermelők. Nincs szükség papírra, bedől a papír-gyár, elbocsátás. Nincs szükség nyomdászra, tördelőre, újságíróra, (print)grafikusra, újság-kihordóra, könyvszállítóra, könyvesboltra (Az Almalap kedvenc, valódi könyvesbolt sirató filmje ez), eladó... Azaz az iPad munkanélküliségbe dönt. Sőt! Mivel az iPadet Kínában gyártják, egy olyan országban, ahol a szólásszabadság erősen korlátozott. Mivel úgy véljük, hogy olvasóink minimum szellemileg nagykorúak, így a fenti gondolatmenet cáfolatát önálló feladatnak meghagyjuk.

iPad, a spion
Al Franken (Demokrata, Minnesota) szenátort az Apple eszközök - iPhone, iPad 3G - GPS koordináta adatgyűjtése késztette megszólalásra. Azzal a feltételezéssel él, hogy az említett eszközök automatikus adatszinkronizálása - Mail, iCal, AddressBook... - során az Apple nem csak hozzájut az adott eszköz földrajzi koordinátájához, de azt el is tárolja. A GPS adat a tartózkodási hely érzékeny reklámozáshoz is szükséges, ám nem mindegy, hogy az ilyen reklám fogadásának engedélyezése nem azonos a tartózkodási helyek tárolásának engedélyezésével. Ráadásul az Apple szóba jövő eszközeinek 18-20 százalékát kiskorú személy használja. (Ugye figyeltél az elején: azzal a feltételezéssel él!) Kilenc kérdést intézett hát a szenátor az Apple-höz:
1. Milyen céllal gyűjti és dolgozza fel ezeket az adatokat az Apple? Az adatgyűjtés miért alapértelmezett az iOS4-ben?
2. Gyűjt-e hasonló módon adatokat az Apple a laptopjairól? (Almalap: az újabb Macekben szintén van GPS meghatározó chip.)
3. Miként generálódik ez az adat? (GPS? telefonos cella infók vagy wifi pontok kiháromszögeléséből?)
4. Milyen gyakran rögzítenek adatot? Mi indukál adatrögzítést?
5. Mennyire pontos az adat (50m? 100m?)
6. Miért nem titkosított ez az adat? Mit tesz az Apple a titkosításért?
7. Miért nem tájékoztatja az ilyen adatgyűjtésről az Apple a felhasználóit? Miért nem kéri ki ehhez az engedélyüket?
8. Az Apple úgy véli, hogy erre feljogosítja a “Location-Based Services” fejezet az Apple Privacy Policy-ben? (Tudod, amire agree-t nyomtál kapásból.)
9. Az Apple-ön kívül még ki jut hozzá ehhez az adathoz?
Persze nem hiszem, hogy az Apple jogászai ne lennének résen. Azért fordítottam le a kérdéseket, mert más kütyük/alkalmazások (Facebook természetesen) hasonló kérdéssorok címzettei lehetnek. Másrészt: ilyen kérdéssor egy értelmes kérdéssor. Tanulságképp.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése