2011. április 28., csütörtök

Tényleg sok készpénze van-e az Apple-nek?

Igazi örök téma az Apple készpénz-állománya. Ez egyes szakértők szerint sok, és e megállapítás-fényében azonnal megoldással is szolgálnak, mire kellene azt elkölteni, az egyik kedvenc ötlet amúgy az Adobe felvásárolása. (A Gonosz Almalap inkább diktálná a számlaszámát...) Bevallom, készültem. Minden negyedéves pénzügyi jelentés után jön a "készpénz". Bevártuk a hazai bejegyzéseket és!

Mihez képest?
Helyes kérdés, mihez képest sok a készpénz? Fizetésemhez? Az Apple részvényárfolyamához? Bevételéhez? A hangyák hosszához? Nagyon pontatlanul (pénzügyesek mindig megrónak), a készpénz azért jó, mert egyből használható, nincs hozzáférési idő. A vállalatok esetén készpénz féle minden, ami hamar és biztosan a szó hétköznapi értelmében készpénzzé tehető. Ahogy ezen a grafikonon is látható, az, amit az Apple-nél van készpénz és készpénzszerű dolog, vannak rövid és hosszú lejáratú befektetések.
Az Apple részvényes két dologban érdekelt. Egyrészt az általa olcsón vett Apple részvény ára percről percre többet érjen, másrészt minél nagyobb osztalékot kapjon évente. Az Apple "készpénze" nagyon jó banki kamatot biztosít - kiemelt ügyfél... -, de ezt a kamatot a kedves részvényes akkor is eléri, ha bankba/államkötvénybe teszi a pénzét. Oks, lehet, hogy egy-két százalékkal (hozam szempontjából 20-40 százalékkal) kevesebbet, de a bank/államkötvény (általában) stabilabb, mint egy vállalat. Ezért a részvényes úgy gondolja, azért adtam neked a zsét, Apple, hogy többet termelj, mintha bankba tenném. Ergo: az Apple adott mértéken felül tartott készpénz esetén hibádzik a részvényesi elvárás szerint.

Kihez képest?
Jöjjenek a top listák, a részvényárfolyamhoz képest kinek mekkorára dagad a pénztárcája.

IT szolgáltatók, gyártók:
Vezet a Dell (21%), míg a HP (8.6%) és az IBM (7.5%) a nyomában sincs. Az Apple (15%) azért megelőzi őket. Az Apple árfolyamát rendesen tuningolja az iPhone - az Apple árfolyamának 54 százalékát - és részben az iPad - 7% százalékot adva. A Lexmark (15%) és az Accenture (13%) tagja még a szektor élbolyának.

Internet
A VeriSign (38%) és az AOL (30%) után jön az Akami (18%), majd a "futottak még" kategóriájában az eBay (17%), a Google (16%), a Yahoo (15,5%) és az Amazon (10,5%). A VeriSign a hitelesített netes aláírásról ismert, az Akami média-szolgáltató, például számos apple.com-os videó is az akami szerverparkjáról töltődik le.

Mobil-telefononosok
Az egyébként is abszolút győztes Motorola Mobolity (44,9%) vezeti ezt a kategóriát, majd jön a Nokia (23%), a Qualcomm (21,4%). A Research in Motion (7.4%) eredménye ebben az esetben mutatja a felvásárlással előremenekülés lehetőségének teljes hiányát is.

Chip-gyártók
Első az nVidia (19,3%), második az AMD (6%) és harmadik a szektor-vezető Intel (4,5%).

Szoftver
A Microsoft (15,6%) az örök első, őt követi az Adobe (6%) és az Oracle (5%).

Két grafikon - egy történet
Az egeret a grafikonra tolva jelenik meg a másik grafikon. Mindkettőn a részvényárfolyamhoz mérten legtöbb készpénzt felhalmozó vállalkozásokat látni. Az első grafikonon a készpénzhet viszonyított arány dominál, a másodikon a vállalat becsült piaci értéke (vö. nem minden arany, ami fénylik).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése