2011. április 27., szerda

De mi volt az iPad előtt?

1.
Elisha Gray egy forró júliusi éjszakán merészet álmodott, másnap befáradt a szabadalmi hivatalba (USA) és bejegyzett - egy később el is fogadott - szabadalmat "elektromos tollal működő kézírás-felismerő rendszerre", angol-görögül: "teleautograph"-ra. Az úr 1888. évét írtuk. A beterjesztett szabadalom szerint így küldenének és fogadnának üzenetet az e célra szolgáló hivatalok.

2.
A megvalósulásig sok víz lefolyt az összes folyón, az első működő kézírás-felismerő eszközt a RAND Corporation mutatta be 1964-ben. "A RAND tablet az első digitális grafikus eszköz, ráadásul igen kedvező árú. A fejlesztést a Kiemelt Fejlesztési Ügyek Ügynöksége (Advanced Research Projects Agency) kezdeményezte és szponzorálta. Az első alkalmazás ötletek között szerepelt térkép megjelenítés és az ember-gép együttműködés elmélyítése" - szólt a RAND közleménye. A tábla 25x25 centis volt, normál kézírást ismert fel.

3.

Stanley Kubrick 2001. Űrodisszeia. (A rajongók amúgy is tudják, hogy a filmbeli Discovery űrrepülő számítógépét HAL-nak nevezték. A filmhez kapcsolódó egyik városi legenda szerint azért, mert minden betűje eggyel előbb van az abc-ben, mint az IBM-é. Az Apple az évezred-fordulón nyúlt vissza a klasszikus Kubrick műhöz. Erős pánik szag terjengett, hogy az IBM és Windows gépek összeomlanak, mert a programozás során csak az évszám utolsó két számjegyét használták - így például egy időtartam számolása 2000. január hatodikán fura eredményt adna. Az Almalap címlapja is ezen lovagolt volt.)

4.
Az ezerkilenszáz-nyolcvanas évek lázas útkereséssel teltek, a Pencept, a Communication Intelligence Corporation, a Wang Laboratories állt elő különféle megoldásokkal - sikerüket máig tartó ismertségük jelzi - rendre elbuktak. Az Apple 1987-ben mutatta be a Knowledge Navigatort (Tudás Iránytű - imádja a Gonosz Almalap a honosítást!). A hordozható gépnyi eszköz hangfelismeréssel bírt, illetve beszéddel válaszolt.

5.
Az Apple igazából 1993-ban dobta be kalapját a tablet-arénába. Ne felejtsük el megjegyezni, az Almalap nyomtatott élete során tukmálta a zsebész elnevezést az eszközre és kategóriára - sikertelenül (újabb kísérlet). A Newton névre keresztelt eszköz kézírás-felismeréséről lett ismert. Számos logisztikai cég használta áruterítés menedzselésre, de volt orvosi-kórházi megoldás is a Newtonra. Az eszköz ennek ellenére sikertelen volt - a kézírás felismerés döcögött, az aksi nagyon keveset bírt, önálló eszköznek - menedzserkalkulátor, aki emlékszik e szép kifejezésre - nagy volt, számítógépnek meg kicsi. Így az Apple 1997-ben beszüntette a Newton forgalmazását. A Newton amúgy a család név volt, az eszközt hivatalosan MessagePad-nek nevezték (volt sorszámtalan, 100, 110, 120, 130, 2000 és 2100-as verzió), illetve készült egy iskolai számítógép is, ami kemény gumiba ágyazott 480x320-as kijelzőt, 76 billentyűs adatbevitelt jelentett - eMate néven keresd a gépet, ha érdekel.
A Newton rajongók viszont nem mondtak le az eszköz használatáról, még itthon is akadt egy tucat olyan felhasználó, aki a mai napig(!) Newtont használ. (Amikor Steve Wozniak Magyarországon járt, egy Newtont is alá kellett írnia - bár köze sok nem volt hozzá.)

6.
A Newton sikertelenségéhez hozzájárult a Palm cég is, amely hasonló eszközöket - PDA, personal digital assistant (digitális személyi asszisztens) - fejlesztett, gyártott és forgalmazott. Hazai szépsége e versenynek, hogy az Apple nagyker cég volt a Palm forgalmazója is. A gépnek saját oprendszere volt, a Palm OS. A Microsoft is megfordult ebben az időben a piacon, ám az általa kínált Windows 3.1x tablet változata nem hagyott maradandó emléket maga után. Bár sokak figyelmét a tabletre irányította, még sem lett az áttörés napja az, amikor a 2001-es Comdex kiállításon Bill Gates Windows XP-t futtató tableten mutatta be, mire képes az az Autodesk CAD-del vagy a Groove-val (kora Facebookja). "Hiszem, hogy öt év múlva (Almalap: 2006) ez lesz a legnépszerűbb PC" - mondta Gates. Tévedett.


7.
"Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne egy üveg-kijelző, egy több érintős kijelző. Elmondtam a fiúknál a cégnél. És hat hónap múlva hívtak, hogy megmutassák: megvalósították. Istenem, micsoda telefont tudunk ezzel készíteni!" - ezek a mondatok Jobs száját hagyták el 2010-es All Things Digital konferencián. Ismerve Jobs és az igazság közt feszülő torzító tükröt, ne vegyünk mérget a fenti történet szó szerinti megtörténtére - annyi azonban bizonyos, hogy a 2007-ben bemutatott iPhone jött, látott és képére formálta az okos-telefon piacot.

8.
Utólag mindenki számára logikus lépés volt az iPad bemutatása. A fenti beszélgetés idejére már két millió darabot adtak el a majd 25 centi átmérőjű eszközből. Amelyről egy Elisha Gray már 1888-ban álmodott.

(Nicholas Kolakowski 54 678 karakteres írásának vágott/fordított változata).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése