2011. április 22., péntek

Mennyire szennyezők az adataid?

Észak-Karolina szenátusa 2009. májusában jelentős adókedvezményt (tíz évre 46 millió dollárt) szavazott meg az Apple részére, amely az állam területén építi (azóta is) adat-központját, amely a vállalat felhő-alapú szolgáltatásának lesz egyik sarokköve. (Figyelem: felhő az új kulcsszó!). A 42:6 arányban megszavazott kedvezmény az egy milliárd dolláros beruházást érinti, amely 250 alvállalkozónak (becslések szerint háromezer embernek) teremt bedolgozási lehetőséget, utána 50 (ötven) munkahelyet jelent, az állam várható adóbevétele (kedvezmény után) az első évben három millió dollár, amely a teljes üzembe helyezés után elérheti a 13 milliót is évente.

Madien örül
Az Észak-karolinai Maiden városa nem az első adat-központ lesz az államban, a Google 2007-ben kezdett hasonló beruházásba Lenoirban (30 évre 260 milliós adókedvezménnyel). Az állam (értsd: Észak-Karolina) gazdasági első embere, J. Keith Crisco úgy véli, hogy a hagyományos mezőgazdasági termékeket előállító és feldolgozó állam megfelelő fejlődését biztosítja a Google és az Apple kínálta-hozta-ide csábított befektetése. Maiden városvezetése több, mint együttműködő partner volt, a 3500 lakos számára a háromezer (átmeneti) munkahelyet jelentő Apple beruházás több, mint öröm. A folyamatos adóbevétel hab a tortán.
Az ellenzők viszont úgy vélik, hogy zöldebb beruházásra lenne szükség, az adat-központok zabálják az energiát. Ráadásul az említett 50 fő magasan képzett szakember - a megyében sincs ötven alkalmas szakember, nem hogy Maiden városában - állítják. Így nem a helyi lakosok lesznek az igazi haszonélvezők. Bár hangjukat a szerződés aláírását követő egész napos ünneplés - amelyben minden maideni lakos önfeledten vett részt - elnyomta hangjukat, valami apró igazságuk azért lehet.

Mennyire szennyezők az adataid?
Ezt a kérdést a Greenpeace tette fel lentebb látható táblázatának közzétételéhez keresve ütős címet. A környezetvédők haragját nem először vívja ki az Apple (Zöldbéke, aranycsillagok, Zöld alma). Most kimondottan az Észak-karolinai "piszkos adat-háromszög" kapcsán esett a Greenpeace az Apple-nek, a Google-nek és a Facebooknak (mert hát ők is ott építettek/építenek adat-központot).
"Azzal, hogy az Apple az iDataCenterét Észak-Karolinában építi fel, amely az egyik legszennyezettebb állam (szén 61%, atom 31%), jelzi, hogy vállalati szinten semmibe veszik a megújuló energia szerepét a felhő-alapú fejlesztésnél" - szól a jelentés. A Greenpeace becslése szerint az Apple 4,5 hektáros (BL csapat stadionjának megfelelő méret) adat-központja 100MW-t igényel majd, ami háromszorosa a vállalat jelenlegi energia igényének. (A paksi erőmű egyetlen blokkja 440MW-os.) A Greenpeace annak sem örül, hogy az Apple megteremtette a lehetőségét a központ területének megkétszerezésére is.


Az A - nagyon jó, F - nagyon rossz.

És végül jöjjön egy a számtalan videó közül, amely az ez év végén üzembe helyezendő központot mutatja be. Állítólag ez lesz az iTunes és MobileMe szolgáltatások kiszolgáló helye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése