2014. június 10., kedd

Az Apple újra gondolta a fényképkezelést iOS8 és Yosemite alatt

Legalábbis Charlie Sorrel szerint. A Cult of Mac írását osztjuk meg.
Az Apple végre rendbe tette a fényképezést az iOS-en. Pontosabban a fényképek kezelését, bárhogy is keletkezzenek. Az iPhone önmagában remek fényképezőgép. A zűrzavar az exponálást követően kezdődött.
Az iOS8 és az OS X Yosemite alatt nem lesz gond a fényképek hol léte és rendszerezése - ott lesznek mindenhol, mindig elérhetően. És mi az, ami tényleg szuper? Soha többé nem lesz szükséged iPhoto-ra sem a Macen, sem az iPaden.

Rendszerezés

Az új oprendszerek leghülyébb fejlesztésének hangzik elsőre a képek rendszerezésének megváltoztatása, pedig valójában ez a legnyerőbb. Eddig, ha az iPhone-nal készítettél egy képet, akkor az ott maradt az iPhone-on, jobb esetben feltöltődött az iCloud Photo Stream-edbe - fénykép-adatfolyamodba -, onnan meg kihullott, ha elérted az ezer képet. Ha Macen az iPhoto-t vagy az Aperture-t használtad, akkor az eredeti nagyfelbontású képet az adott alkalmazás tárolta, a kisebb felbontású meg kikerült az iOS eszközre.
Tudod követni? Kellett az iPhoto, hogy a képeid biztonságban legyenek. Az iPhoto amúgy remek eszköz, amellyel albumokat hozhatsz létre - csak épp ezek a módosítások nem kerültek át az iOS eszközökre. És harmadszor, ha egy képet szerkesztettél, javítottál, akkor azt vissza kellett mentened a fénykép-adatfolyamba, hogy az iOS eszközre is átkerüljön - immár duplikáltan (eredeti és módosított).

iCloud Photo Library

A WWDC szlájd a (kép) tárhely árazásról
Az iCloud Photo Library a válasz ezekre a nehézségekre. Ebbe az egyetlen könyvtárba kerül az összes képed, és innen tudod (online eléréssel - Almalap) Macen, iPaden, vagy iPhone-on megnézni és szerkeszteni. A Maces alkalmazás új nevet is kap: Photos / Fotók. Az eredeti - akár RAW - fájlok az iCloudban lesznek, így minden módosítás azonnal letöltődik az érintett eszközökre.
Hasonló lesz a helyzet az albumokkal is. Így, ha Macen elkészítesz egy albumot, akkor azt iPhone-on is megtalálod. (És ha az Apple is úgy akarja, akkor a más operációs rendszeren szenvedő ismerőseidet is meghívhatod képeid megtekintésére.)

Keresés

Az iCloud Photo Library (iOS) megjelenése nem sokban tér el attól, amit ma láthatunk az iPaden, de a felső sarokban megjelenő keresés ikon - nagyító - jelentős újdonság. Kereshetünk képet helyszín, készítési időpont vagy album név szerint. Az okos eszköz súg is: "Közelben", "Egy éve", "2008" vagy "Hegykő" is lehet a keresés célja.
iOS eszközön is lehet helyszín szerint keresni
A keresés eredményét a keresés szerinti tagolásban kapjuk meg. Ha decemberi képeket keresünk, akkor a választ napra bontva adja az alkalmazás. Ha országra keresünk, akkor városra bontva csoportosítja a gép a képeket. És az iOS-en is térképre teríthetjük a fényképeket, ahogy most a Maces iPhoto Places /Helyszínek tudja.

Minden képed szereti

Mivel az iCloud Photo Library kezeli a RAW képeket is, így a nem iOS eszközzel készült képek is a képtárad részévé válnak és automatikusan elérhetők lesznek az összes Apple-ös eszközödön. Az Apple lehetővé tette más szoftver fejlesztők számára is a képtárhoz való hozzáférést, album generálást, így minden amellett szól, hogy minden képedet egy helyen tárold.
Itt kell szólni az iCloud árazásról is. A tárhely nőtt, az ár csökkent (lásd fentebbi képet). Az első 5GB-ot ingyen kapod, 20GB havi egy dollár, 200GB havi négy dollár lesz. Az én fényképeimnek ennyi soha sem fog kelleni. (Az Almalap nem bírta tovább: A tárhelyből jön le az @icloud.com mail és az alkalmazások - Preview, Pages, Keynote, Numbers... - használta hely is. A saját 11 503 képes iPhoto Library-m 21,9GB. Tehát én mindjárt a 200GB=4USD/hó verzióval számolhatnék.)

Az iPhoto vége

Az iPad minimen az iOS8 első béta verziója fut, így természetesen még bármi változhat, de amikor átváltottam az iCloud Photo Library-re és elindítottam a Photos alkalmazást, az mindent átszívott az iPhoto Library-ből - az iPhoto többé nem indult el.
Bye-bye iPhoto
Ennyi volt, az ég legyen veled! Azért sírásra nincs ok, a Photos szerkesztői eszközei jobbak az iPhoto-énál. Sőt, további filterek hozzáadására is van mód, az Apple megnyitotta ezt a lehetőséget külső fejlesztők számára.

Fényképezés és szerkesztés

Balra Photos, jobbra third-party szűrő alkalmazása
A WWDC-n Craig Federighi a Waterlogue alkalmazás szűrőjét használta a Photosban. Ütős. Az így hozzáadott szűrőkkel megbolondított képek eredetije mindig visszaállítható, a Photos teljesen non-desttructive. Az alkalmazás kvázi megjegyzi, hogy melyik eredeti képen milyen módosításokat hajtottak végre (Almalap: és ezt is a felhőben tárolja a tárhelyből elvonva). Ennek köszönhetően az egyik helyen módosított kép mindenhol ugyanolyan lesz. (Almalap: és honnan lesz Macen olyan third-party szűrő, amilyet iPaden használtam?)
És innen már nem nehéz elképzelni a képek metaadatait szerkesztő alkalmazások megjelenését.

Új szerkesztő eszközök

Egyik irányba legyintve eszközt cserélünk, másik irányba legyintve az eszközt a képre alkalmazzuk.

A túl- vagy alulexponált részeket szépen javítja az alkalmazás.
Federighi két szerkesztési újdonságot is bemutatott. Az egyik a kép vízszintességhez kapcsolódik, a Photos automatikusan javít a ferde horizont-vonalon. A másik a színezett és világosság állítás, amely a képen jobbra-balra, fel-le végzett legyintésekkel módosítható. Ezek az első mozdulatra a számolt optimális értéket generálják.
A legyintéssel az iOS analizálta módosítások mennyiségi elfogadásáról dönthetsz. Össze-vissza legyintve (Gonosz Almalap szómágia: felképelve) állítható az expozíciós idő, a fényesség, a kontraszt, a szaturáció és még sok más paraméter. Ha valakinek ismerős lenne ez a megoldás, akkor jól tippel, az Apple nem másolta és tanulmányozta a Google Snapseed alkalmazását.

Kamera App

Time-Lapse mód. A többi lehetőség (csonkítva) jobb szélen.
A Kamera alkalmazás is megújult. Lett időzített exponálás és time-lapse felvétel. Ez utóbbi használata nagyon egyszerű, elég kiválasztani, és az eszköz időről időre készít fényképet. Ezeket a Stop megbökése után filmmé fűzi össze (.mov), és elmenti a filmtekercsre. Használható az elő- vagy hátoldali kamera is, csak kikapcsolni nem szabad az eszközt. Az időzített felvételnél választhatunk a három vagy tíz másodperc között.

Megosztás

A Megosztás funkción is dolgoztak a fejlesztők. Az egyes megosztás módok testre-szabhatók vagy akár ki is kapcsolhatók: Adieu Facebook! És más alkalmazások beépülhetnek ide! A WWDC-n a Pintarest volt erre a példa, de tudjuk, az Evernote is startra kész plug-innel áll a rajtvonalon.

Családi képeink

A családi képmegosztáshoz persze meg kell adni, hogy kik a családtagok, és máris keresztbe-kasul áradnak a fényképek. Ezt persze el lehet adni újdonságnak is, de már az iOS7 is tudta, ha megosztott fotó-adatfolyamot hoztál létre.
Üzenetbe is könnyebb lesz képet csatolni. A legutolsó képek apró nézőképként megjelennek - jellemzően azonnal elküldünk egy lőtt képet -, így gyorsabb a választás.

Vélemény

A béta még kihívásokkal küzd, de az irány jó! Imádom az iCloud Photo Library-t. A külső filter fejlesztőknek megnyitott Photos pedig zseniális. Már most égeti a zsebem a 200GB-os iCloud tárhely előfizetés, hogy a fényképeim egyszer és mindenkorra rendezetté legyenek. Nem lesz többé Flickerezés meg Dropboxolás, egyetlen tárhely szolgáltató szolgálja ki a Macem, iPadem és iPhone-om.
A Photos megújult és bővült képszerkesztő tudásával az Apple egyszer és mindenkorra megoldotta a digitális fényképezéssel kapcsolatos gondjaim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése