2014. június 19., csütörtök

iMac vagy nyaralás?

Az új, olcsóbb - és kevésbé erősb - iMac kapcsán többen felkapták a fejüket. A profi filmvágásra, őrült photoshopolásra nem alkalmas a tegnap bemutatott iMac, viszont irodai munkára, lötyögésre, weblap fejlesztésre kimondottan igen. A kedvezőbb ár némi számítási teljesítmény csökkenésért cserébe 70eFt mínuszt jelent, 17 százalékkal jobb árat. Írás közben a 21,5 iMacre gondolunk. A 27-est vásárlók másik csoportot képeznek, mi most "a Macintosh kell, mert számítógépet használok, de ennyiért nyaralni is mehetnénk" vásárlókra gondolunk.
Az új iMac 1,4GHz-es, kétmagos Intel Core i5 processzoros, az eddigi legkisebb iMac 2,7GHz-es, négymagos Intel Core i5 procis, azaz nagyobb órajellel megy, tehát gyorsabban dolgozik, és kétszer annyi magja van, mint a most bejelentett kicsinek. Ez szintén a számítási teljesítményre van kihatással. Ha igazán kíváncsi vagy arra, hogy mennyire is hajtod meg a Maced, akkor indítsd el az Activity Monitort (Tevékenységfigyelő).
Ennek egyik ablaka megmutatja, mekkora a processzor terheltsége. Az ábrán a terheltség szerint rakattam sorrendbe a futó taszkokat, alkalmazásokat. Az első a Flash Player (Safari) 7,3 százalékkal - a blog bejegyzés írása közben valahol a háttérben egy másik Safari ablakban egy Flashes játék futott. A sor végén látható, hogy ez "Fega" felhasználóhoz tartozó alkalmazás, a Fega meg én vagyok. A listán ugyanis megjelenik az OS X vagy másik bejelentkezett felhasználó által használt alkalmazás vagy taszk is. Lehet a listát böngészni! A lényeg az, hogy a processzor fel sem melegszik, normál irodai terhelés mellett, pedig alkalmazásként nyitva van még a Mailem, az iCalem (Naptár), az AddressBook (Címtár), a Reminders (Emlékeztető), az iPhoto, a Photoshop, a Fetch és a Numbers is. Meg a Safari és az Activity Monitor, persze.
A másik meghatározó hardver különbség az, hogy az új iMac Intel HD Graphics 5000 grafikus processzoros, a régebbi pedig Intel Iris Pro grafikus egységgel szerelt. Mivel feltételeztük, hogy procit hajtó feladatot nem végzünk, így az erősebb grafika sem érdekes, hiszen a kettő az esetek 99 százalékában együtt jár: Photoshopban baromi nagy képek kezelése, Final Cutban 4k videó vágása...
Az új iMac 8GB memóriával jön, és ez nem is változtatható, a korábbi rendelhető 16GB-tal is. Az érvelés azonos, irodai alkalmazáshoz, még egy széthajtott Excelhez Numbershöz sem kell ennyi memória - persze jó, ha van, de komolyan: 8GB bőven elég...
Az új iMac csak fél terrás ("Lemaradtak az óceánok, mi?" - kérdezte a Gonosz Almalap), a régi 1TB-s. És? A tapasztalat azt mutatja, hogy akármekkora is a merevlemez, azt 85-90 százalékig előbb-utóbb úgyis feltöltjük bármivel.

Nyaralás vagy iMac?
Mindenképp menjünk nyaralni, Macet vehetünk ősszel is, 2014 nyara viszont nem lesz egyhamar (tudom, időutazás, meg ilyesmi, de mégis...) Aztán ősszel reméljük, hogy netán-netán a sulinet akcióba is beleesik ez az iMac (az mínusz 12 százalék is lehetne). Az Almalap folyamatosan figyeli a Macintosh árakat, az Apple árképzését igen kevés tényező befolyásolja tapasztalatunk alapján. Az egyetlen az árfolyam jelentős mozdulása lehet, ami ellenünk vagy kedvünkre tehet, ha elhalasztjuk a vásárlást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése