2014. június 12., csütörtök

Miért így néz ki a Yosemite?

A WWDC nem csak a megnyitó beszédről szól, sőt! Közel száz bemutatót tart az Apple a résztvevők kisebb csoportjainak. Ezeken ismerhetik meg - legtöbbször közvetlenül az adott terület fejlesztőjétől - az új operációs rendszer, technikai megoldás hátterét, ajánlott használati módját. Arról nem is szólva, hogy a szeánsz végén névjegyet lehet cserélni az "illetékes" programozóval. A legtöbb másfél-kétórás kurzus mélyen technikai jellegű, kódok, osztályok és propertik száguldanak, ám most is sikerült találnunk olyan előadást, ami számunkra, mezei Mac használók számára is érthető.

Yosemite első látásra

Első látásra el-iOS-esedik, jön a lapos-dizájn - ahol a lapos szó nem minőséget, hanem stílust jelent. A kreatív szakemberek azonnal látják, az Apple rendszer-betűcsaládot cserélt, a Lucida Grande-ét felváltja a Helvetica Neue - lásd akár a menüsort, akár az oldalsávot (sidebar). Az ikonokat is áttervezték, a Dock remek válogatást ad az új kinézetből. Változik a piros-sárga-zöld gombok megjelenése is, sőt! A zöld funkciója az eddigi helyett - válts vissza az előző méretere - a teljes kijelzős módra váltás lesz. A grafikusoknak biztos feltűnt, hogy az előre-hátra gomb-ikret szétszedték két önálló gombra.

Egyszerűség

Ez volt a tervezés kulcsszava az ikonok esetében is. Minél sematikusabb legyen az ikon rajza, annál jobban vezeti a felhasználót. Az egyszerűség letisztulást is jelent, aki Macen olvas, az vessen egy pillantást a gépén látható iCal vagy Naptár ikonra és hasonlítsa össze az itt látható Yosemite-os verzióval. A hónap neve mellett a Macericksben ott volt két hónapot jelképező pötty sor. Ennek léte nem segítette az ikon felismerését, kevesebb és kisebb helyet hagyott a hónap feliratnak. Elhagyásával letisztultabb, egyszerűbb lett az ikon. A betűtípus váltás hatása is jól látható.

Miért vált az Apple a Helvetica Neue-ra?

Az előadáson a tipográfusok örömére elemezték ki a két betűcsaládot, a régi Lucida Grande-ét és az új (nevében is új) Helvetica Neue-t. A nem szakember számára a Lucinda vékonyabb, lágyabb, kecsesebb, elegánsabb. E hatást az is okozza, hogy a betűk szárainak, vonalainak a vastagsága jóval inkább eltér (1:1,73), mint a Helveticánál (1:1,39 - a kis a betű hátsó szára és a hurok felső vonalának aránya). Talán ennél is jobban látható a kisebb arányú eltérés a "BD" betűpárnál, ez 1:1,37 a Lucinda, de csak 1:1,05 a Helvetica esetén. A Helvetica jobban kitölti a rendelkezésére álló helyet, ugyanakkor kevesebb helyet igényel.
A menüsorban megjelenő Finder felirat is példázat volt a Helvetica Neue egyszerűbbségére, jobbságára, jobb olvashatóságára. Lucindában a Finder betűi szélessége rendre: 38, 15, 36 42, 41 és 32, míg Helveticában 42, 11, 27, 33, 28 és 21 - a Helveticával írt szöveg rövidebb. Ennek az angolnál hosszabb magyar szavak esetén külön örülhetünk - reméljük csökken a kicsit és nagyon idétlen fordítások száma.

Info fokuszálás

Az Apple úgy tapasztalta, hogy a felhasználó elvész a sok info közt, ezért amire szerintük nekünk nincs szükségünk, azt elrejtik szemünk elől. A Safari most és jövőben ablaka remek példa erre (bár én személy szerint nem vagyok ezért oda, amikor iPaden nézve egy honlapot kellene annak a címe, vagy az url-ben turkálnék - de ezek nem átlag felhasználói mozdulatok, elhiszem.)
Az átlátszóság, amelyről még lesz szó, mert a Yosemite dizájn egyik alappillére, megint sokakat meg fog osztani, ahogy a menüsor áttetszővé válása az OS X már nem emlékszem hányadik verziójában. Azt az Apple alig egy évvel később állíthatóvá tette a Rendszerbeállításokban. Ez az áttetszőség is megszüntethető lesz, az előadáson nem pont a megszüntetés okán mutatták meg az adott parancsot.

Áttetszőség

Igen, nem csak a menüsor, nem csak a Safari fejrésze, de például a Finder oldalsávja is áttetsző lesz. Sőt, szinte minden - ez az új wow! faktor. Oks, szokni kell, de elsőre... Miért lesz az jó, hogyha ikon nézetben sok fájlt tartalmazó mappát görgetek lefele a Finderben, akkor a Finder eszközsora - az egész fejrésze - áttetszően sejteti a mögé került nézőképek látványát? (Biztató jel, hogy az előadáson bemutatták az ezt a látványt engedélyező/tiltó függvényt is.)
És áttetsző lesz a jobbról beúszó Értesítési ablak is.
És áttetsző lesz a helyzetérzékeny menü is (másik egérgomb vagy controll+klikk).
És minden, szinte minden, ami nem alkalmazás ablak.

Választás, pipa, rádiógomb - lapos, lapos, lapos

Összehasonlításul ide tettem a Dock mostani Sysprefes és leendő képét, a látvány magáért beszél. A rádiógombnak nevezett egyedi választási lehetőség - hol legyen a Dock - kék karikává lesz. Hasonló színben pompázik majd a legördülő menü és az opció pipája is. És ha már, a keresési mezőt is átdizájnolták.

1 megjegyzés:

pagocs írta...

"Macericksben":: ezen egy jót mosolyogtam... :)

Megjegyzés küldése