2014. június 20., péntek

Adobe irodaház, Utah (móka, kacagás, fenntartható fejlődés)

Amíg az Apple ovális irodaháza lassan épül Cupertinoban, az egyre sikeresebbnek tűnő Adobe ezer munkahelyes irodaházat húzott fel az Utah állambeli Lehiben (3900 Adobe Way, Lehi, UT 84043). A cég digitális marketing ágazata foglalja el az irodák többségét. Képekben elbeszélve (a Business Insider nyomán, persze).

Autópálya csomópontba épült, jól megközelíthető, nem különösebben szép. A Google tanúsága szerint Utah állam ezen része nem a dús vegetációjáról híresült el...

Az El Mac (csak hogy legyen Mac a posztban) művésznévre hallgató Miles MacGregor fújta fel a belépőt fogadó képet. El Mac El Éjben (Los Angeles) él, a nagy píszíség jegyében nem talált az Adobe egy helyi művészt...

A digitális marketing ágazat vezetője, Brad Rencher, az Adobe első elnökhelyettese elvakult bicikli-bolond, egészséges életmód hirdető. Ezért úgy terveztette meg a négy emeletes épületet, hogy a dolgozók inkább válasszák a lépcsőt, mint a hat lift valamelyikét, így is őrizve a munkatársak egészségét, jó közérzetét.

A kép jobb felé látható a bejárat, az ék alakban induló fal másik feléről nyílik az épület átriuma (következő képek).

Az átriumban található az üzemi étkezde (háttérben) és az étkezés lemozgását segítő ping-pong és biliárd-asztal is. A két szint magas termet az alsó szinten elhelyezett Adobe szerverek (is) fűtik, így hasznosítják az általuk termelt hőt. A képen alig látható fa-tető-gerendázat kialakítása pedig a légáramlást segíti (hűtés-fűtés-ételszag).

Az étterem melletti kávézóba is beülhet az Adobe dolgozója. Az épületet bemutató írás külön kiemeli, hogy a kaja szinte kizárólag helyben termesztett növényekből és helyben tenyésztett állatokból áll, a kávé pedig csak és kizárólag fair-trade forrásból származhat. Mindezzel az élhető környezetet, a fenntartható fejlődést ... mert a Földet az unokáinktól kaptuk kölcsön. (Oks, megszidtuk az élcelődő Gonosz Almalapot!)

Mielőtt úgy tűnne, hogy az egész Adobe irodaház csak móka és kacagás, a kávézóban meghúzódók művészi kivitelezésű, de az Adobe tevékenységéhez kötődő ábrákkal szembesülnek. A képen például a net fontosabb csomópontjai és kapcsolatuk látható, Mike Giant munkája. A www.macacademia.hu szájtot épp kitakarja a szék háttámlája.

A bejárattól jobbra haladva szalonna-sütő, bográcsozó helyre akadunk... A falakon óriás kijelzőkön látható, mi történik épp(!) az Adobe New yorki-, Salt lake-i illetve tokiói irodájában. ("Láthatóan semmit" - szúrt még egy hagymát a nyársára a Gonosz Almalap közelebb húzódva a tűzhöz.)

Ennyi szórakozás után ideje elindulni, megnézni, hol is dolgoznak azok a fránya mérnökök, mind az ezren. Az asztalok felé tartva elhaladunk Mike Giant (két képpel feljebb említettük) újabb alkotása mellett. Az összes felirat valamilyen módon utal az Adobe-ra, a 84043 például az irodaház irányítószáma.

Minden szinten több pihenő-szobát is kialakítottak, hogy a stresszes kódvetés, ügyfélszerzés vagy megbeszélés után itt engedjenek ki a dolgozók.

Mintha egy ötcsillagos szálloda tervezésben jártas szakember tervezte romkocsmába tévedtünk volna. Pedig ez a csoportos megbeszélésekre is alkalmas hely az Adobe irodaépületében található, szép kilátással a közeli hegyekre.

A gyors barna róka átugorja a lusta kutyát

A falfelirat az informatika hőskorát, sőt, az azt megelőző időt idézi meg. A mondatban az angol ábécé összes betűje szerepel. Ezt a mondatot gépelték le az írógép szerelők, a klaviatúra javítók. Akit érdekel, wikizzen! Amúgy látható, hogy az épület ezen a részén nincsenek kis boxok, ahol a magára zárt ajtó mögött dühönghet a fejlesztő vagy a csendet kihasználva alkothat a kódvető.

Persze azért létezik kalicka is, telefonálni, meditálni. A tapasztalat szerint az egy légtérbe helyezett asztalok a kelendőbbek - az ember társas lény, ugye!

Tárgyalóterem. De azért nem itt végződik a gyárlátogatás.

Froclizzuk, froclizzuk, de azért szeretnénk ilyen munkahelyen dolgozni. Persze, nem labdaszedőként. (Most nézd meg az első képet, az épület jobb szárnyát. Igen, az ott ez itt. Ezt kellene eltanulni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése