2015. január 22., csütörtök

A magyar népzenét szerető jégtáncos vs. Apple

Barbara Ragan Bennett 2006-ban azért vásárolt egy iPod nano-t, hogy a jégen - mert amatőr jégtáncos a hölgy - kedvenc dallamaira csusszanjon. És a hölgy imádja a magyar népzenét - ez juttatta be ebbe a blogba - és a tangót. Eltelt kilenc év, és a hölgy ügyvédje segítségével egy milliárd dolláros pert indított az Apple ellen. Egész pontosan, ő lett a kiemelt alanya annak a nyolc millió felhasználót tömörítő per-társaságnak, amely csoportos keresettel él az Apple-lel szemben.

De mi is a per tárgya?
Na, ezt nem könnyű megérteni, de teszünk rá kísérletet. Amikor megvette az iPod nano-t, számára az Apple azt "ígérte", hogy kedvenc, ritka zenéjéhez fog hozzáférni. De mivel ezek nem voltak megtalálhatók az iTunes Music Store-ban, ezért CD-ket kellett vásárolnia, ami számára "érhetetlen volt, pénzbe került. Korlátozva érezte magát a zenéhez jutásban."
A 65 éves hölgy ügyvédje valójában arra tesz kísérletet, hogy az Apple zene-forgalmazási rendszerét támadja. Azzal érvelnek, hogy az Apple visszaélt monopol hatalmával - ekkoriban valóban uralta a netes-zene piacot -, és a nála vett zene csak iPodon volt lejátszható. Valamint nem továbbadható, örökölhető...


Az Apple szerint
A per során az Apple számos olyan eljárás jogi engedményt tett, amelyből arra következtethetünk, hogy a pert elveszthetetlennek tartják. Engedték, hogy a felperes újabb és újabb kulcs-pereseket jelöljön (akik a percsoportot megszemélyesítik), nem vitatták, hogy az iPodra érvényesek voltak azok a jogszabályok, amelyekkel a felperes operál, bár maga a bíró is jelezte kétségét.
Amikor az Apple megállapodott a nagy zeneipari cégekkel a zenék digitális árusításáról, akkor a zeneipari cégek megkötése volt, hogy az iTunes Music Store-ból letöltött zene ne legyen szabadon másolható, hanem csak maximum öt eszközre, azaz iPodra áttölthető. Az iPodról letöltés hiánya is a zeneipari cégek kérése volt. Ne tehessem meg, hogy pár giga zenémet felteszem egy iPodra, átmegyek a barátomhoz, és nála az egészet letöltöm a gépére.

Réges-régen
Steve Jobs akkor nyílt levélben írta meg, hogy a fenti elgondolás ideje múlt, de az Apple számára fontosabb a vásárlói zenéhez juttatása, mint a zeneiparral való vívódás. Ezért nincs máig - a szerződés él - iOS eszközről zeneletöltési lehetőség az Apple szoftvereiben. Viszont, afféle fricskaként, az Apple semmi féle gátat nem épített be, hogy más szoftverfejlesztő ne írhasson iOS-en levő zenéket elérő és azokat Macre, pécére letölteni tudó alkalmazást.
És. És ennek a faramuci helyzetnek tudható be, hogy a Mac-iOS eszköz csatlakoztatásakor végzett zene-szinkronizálás valójában nem szinkronizálás a szó hétköznapi értelmében, hanem az iOS eszközön volt zenék törlése és az Maces iTunesban lévők felmásolása. Ha valami fent is volt az iOS eszközön és fel is kell másolni, akkor - ugye - az "fennmaradt". Ezért is érdemes az automatikus szinkronizálást kikapcsolni, de ennek már semmi köze a jégtáncos magyar népzene rajongó Barbara Ragan Bennetthez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése