2015. január 26., hétfő

Apple — kicsit másképp

A cégnek és értelemszerűen termékeinek hatalmas a rajongótábora. A cég alapítójára és vezetőjére példaképként, fél-istenként tekintenek. A rendszeresen ismétlődő bemutatóikon a közönség állva tapsol, amikor a cég vezetője a színpadra lép megszokott tornacipős, farmenadrágos és fekete pólós szerelésében. És amikor száját elhagyja a legendás „One more thing…“, akkor a résztvevők tudják, hogy az eddig hallottakat messze lepipáló bejelentés következik.

Talán csak a Fanatikus Almalap vette észre a fenti bekezdésben az egyetlen árulkodó jelet: Jobs fekete garbót hordott, nem pólót. A paragrafusban valójában Lei Jun az alapító és vezető, és a Xiaomi a cég. Igen, Lei Jun Apple és Steve Jobs rajongó.


De amíg más rajongó Almalap néven indít lapot meg blogot, vagy XMS vagy iJoe néven üzletet nyit, addig Jun a céget másolta le — bár a másolás szó ellen valószínűleg erősen tiltakozna.
A Xiaomi csak hordozható eszközöket árusít, számítógépeket nem. Ezt teszi olyan sikerrel, hogy Kínában a Xiaomi a legnagyobb okostelefon gyártó és forgalmazó cég, megelőzve a Samsung—Apple—Lenovo hármast. A világon pedig a negyedik, a harmadik helyről egy másik kínai, a Huawei tolta le. A Xiaomi öt év alatt jutott ebbe a magasságba.
Érdemes egy pillantást vetni a cég honlapjára, kicsit olyan az érzésük, mintha az Apple oldalán járnánk, de még inkább egy Apple termékeket forgalmazó cég oldalán.


A Xiaomi eszközei Androidosok — az Apple nem licenszeli az iOS-t. A telefonok és tabletek a hasonló Samsung, HTC vagy Motorola készülékek árának felébe háromnegyedébe kerülnek.
A Xiaomi fejlesztései — a cég szerint — teljes mértékben a felhasználók igényeinek kielégítésére szolgálnak. Az Appe vezető dizájnere, Jony Ive szerint egy-az-egyben az Apple cuccaunait koppintják.
Az eszközöket online árusítják, gyakran fogy ki a raktárkészlet. A cég hirdetni leginkább a neten hirdet, az olyan bevett kínai nyelvű szájtokon, mint a Weibo.
A cég eddig Kínán kívül Indiában és Brazíliában volt jelen, de eljött a nemzetközi terjeszkedés ideje (ez nem állás-ajánlat, de!).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése