2016. július 6., szerda

Időutazás :: Pieter de Hooch 1670-es festménye

Pieter de Hooch (Rotterdam, 1629. december – Amszterdam, 1684. március) holland zsánerfestő, Rembrandt követője, a holland aranykor egyik jelentős alkotója, a delfti iskola kiemelkedő képviselője (Wikipedia). Egyik képén májusban "fedezték fel" – állítólag Tim Cook személyesen (két gyíkember kísérte, hogy mást ne is áruljunk el) –, hogy a frappánsan "Az épület előszobájában a férfi levelet nyújt át a hölgynek" címre keresztelt festményén egy iPod/iPhone látható.


Az amsterdami Rijksmuseumban kiállított kép messze nem a legismertebb képe a festőnek. Ha ránézel a kínált hivatkozásokra, látod, hogy stílusban, tartalomban hasonló képek garmadáját készítette. Az ajtón és az ablakon át a Amszterdam számtalan csatornájának egyike látszik. A képet a net darabokra szedte, miután elterjedt az iPodos állítás, így vette észre valaki, hogy az ajtón át látható víztükröződés három osztatú ablakot mutat, míg a házon csak két osztatú látható. A külső fényről a horgászbottal játszó gyerek és a kutya (nem a nő ölében lévő) vezeti szemünket a jobb oldalon álló férfihez. Na, az ő kezében van iPod. Vagy iPhone. Vagy levél, mert azt festette oda Hooch. A nő nyúlna a levélért, de már elkésett.


"Így iPodot tart az ember!" - jelentette ki egy igazán szakértő. Arra a kérdésre, hogy vajh honnan kerülnek zenék az iPodra, amit lemerülése után hogy töltenek fel, nem adott választ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése