2017. február 22., szerda

iCloud Drive: Tanácsok 2/3

Fedezzed fel, mi használja az iCloud tárhelyed! Döntsd el, hogy tényleg szükséged van a biztonsági mentésekre!

Az iLfe.com cikkei alapján megpróbáljuk a lehetetlent: megérteni és megszeretni az iCloud Drive működését. Az első írás áttekintette az alap iCloud Drive használatot. Ebben a részben kiderül, mi zabálja a tárhelyet, mire alkalmas és mire nem az iCloud Drive. Végül a harmadik rész szól majd az adatbiztonságról.

Tárhely használat

Két alapvető félreértés van az iCloud tárhellyel kapcsolatban. Az egyik, bármilyen furának is tűnjön, a tárhely mérete, a másik pedig az adatmentési szerepköre. Utóbbira magyarázatul: sokan afféle biztonsági másolatként tekintenek az iCloud Drive-ra. Ami biztos, minél intenzívebben használod az iCloud Drive-ot, annál kevesebb helyed lesz rajta.
Az Apple mindössze 5GB tárhelyet ad ingyen minden egyes létrehozott Apple ID mellé. Néha már ez sem elég egyetlen iPhone biztonsági mentéséhez. Persze pénzért mindent lehet, havi díjért nagyobb tárhelyet kapsz. (Ne feledd, itthon erre még rájön 27 százalék áfa.)
Honnan tudod, hogy mennyi helyre van szükséged? Ha elfogy a hely, akkor az Apple riaszt, az iCloud meghajtó leáll. És állva marad, amíg vagy nem törölsz pár fájlt, vagy nem veszel nagyobb tárhelyet. A dolog nem ennyire egyszerű, mert számos módon fogyasztod az Apple-től bérelt tárterületet, érdemes ezeket átnézni!

Tárhelyet fogyaszt:
  • az iOS eszközeid (iPhone, iPad...) itt tárolják a biztonsági mentésüket (pontosabban: az azonos Apple ID-t használó eszközeid, amelyeken ezt a szolgáltatást engedélyezted);
  • az iCloud Photo Library (szintén beállítás kérdése);
  • emailjeid csatolmányokkal együtt (csak az Apple ID-hoz tartozó @mac.com, @me.com és @icloud.com végűek);
  • egyes alkalmazások adatai, dokumentumai (lásd előző cikkünket);
  • az Íróasztal és Dokumentumok mappák.

És ami nem fogyaszt:
  • Photo Stream (tudom, itt sokan felsírunk, hogy mi a Stream meg a fenti Library közt a különbség, de ebből az írásból nem fog kiderülni);
  • Apple Music (akár a felhőben van a zene, akár letöltve az iPhone-ra, itt a limit százezer zene);
  • megvett zenék, filmek, könyvek...
Jegyezzük meg, ha egy "nem fogyasztó" fájlt az iCloud Drive-ba átteszünk, akkor az bizony már "fogyasztó" lesz.

Még több kell!

Ha a pénz nem számít, akkor a tárhely méret eggyel növelése mindig lélegzethez juttat, elég helyet biztosít az összes neten tartani kívánt adat számára. Érdemes azonban odafigyelni, hogy eldöntsük, mit tárolunk a neten és mit nem.
Meglehet, hogy az Íróasztalon és a Dokumentumok mappában régi, hónapok óta meg sem nyitott fájlok hevernek, ezeket érdemes átmásolni a Mac egy erre a célra létrehozott mappájába. Az iCloud alkalmazásokkal - olyanokkal, amelyek az iCloud Drive-ba mentenek - létrehozott munkákon végigfutni. A sok tárhely elfoglalásával elsősorban a nagy hangfájlok és a sok réteget tartalmazó képek gyanúsíthatók meg.
Itt kell leszámolnunk azzal az elképzeléssel, hogy az iCloud Drive használata az adatok biztonsági mentésével egyenlő. Nem teljesen hibás a gondolat. Hiszen, ha valami történne a MacBookoddal, és mindent az iCloud Drive-on tárolsz, akkor egy másik Mac elé érve elérnéd a fájljaid (ha tudod az Apple ID-d). Ám ez csak akkor igaz, ha mindent ott tartasz. A rendes biztonsági mentést a Time Machine biztosítja, ahogy a teljes helyreállítás is csak Time Machine-ről lehetésges.

Néha-néha elveszít
A Sierra viszonylag új oprendszer, még vannak hibái. Tapasztalatunk (írja az iLife.com), hogy néha-néha elveszít egy fájlt! Ha ez egy naptár-bejegyzés, az is bosszantó. De ha ez egy hosszú heteken át írt dolgozat, akkor az a harag napja lesz. Az iCloud Drive-ról csak olyan fájl állítható vissza, ami az iCloud Drive-on létezik. Ez logikusan hangzik - és ha direkt az iCloud Drive-ról nyitsz meg és használsz állományt, akkor bizony előfordulhat egy akaratlan törlés. És az, köszönhetően a szinkronizációnak, eltűnik az összes eszközödről is. Nincs honnan visszaállítani. Vagy mégis?
Fájl visszaállítás iCloud Drive-on
Harminc napig az iCloud Drive is őrzi a törölt fájlokat. Ahhoz, hogy visszaállítsunk egy véletlenül törölt fájlt, indítsuk el a Safarit, nyissuk meg az icloud.com oldalt és lépjünk be az Apple ID-vel.
Bár logikus az lenne, hogy az iCloud Drive-ban találjuk meg a fájl visszaállítás lehetőségét, azt az Apple a Beállítások alatt helyezte el. Megnyitva a Beállításokat, görgessünk le az oldal aljára.
És igen, ott van a fájlok visszaállítása.

iCloud Drive biztonsági mentése
Amikor a Mac Time Machine alkalmazása biztonsági mentést készít, akkor az iCloud Drive-on tárolt fájlokat nem figyeli, hiszen azok nem a Macen, hanem fent a felhőben vannak. Az iCloud Drive mentése külön feladat. Erre a külön szoftvert kell használnunk.
Az iLife.com csapata két alkalmazást ajánl. A Get Backup Pro (GBP) időzítve futtatható, segítségével külső merevlemezre menthetjük a kijelölt mappákat, jelen esetben az iCloud Drive mappát. Nem javasoljuk a Time Machine-nel közös merevlemez használatát. A GBP beállítható úgy is, hogy az előző mentést törölje, azaz nem fog betelni a merevlemez a mentéssel. A SuperDuper! a másik ajánlott iCloud Drive mentő alkalmazás, ezen is megadható a korábbi mentések őrzése vagy törlése.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

50 gigát vettem és bruttó az összeg, amit feltüntettek (kimásoltam a számlából):
0,99 € Áfával, mértéke: 27%
Áfa mértéke: 27% 0,21 €
Összesen 0,99 €
Egyébként simán megéri, nem drága más szolgáltatásokhoz képest sem...

Ferenczy Gábor írta...

szia, igazad van, nekem is az van. megnéztem a saját számlámat is. az is 0,99€ szóval - javítottam.

Unknown írta...

Néha ez az iClud sem telejesen biztonságos.
Legutób az egyik jegyzetem szőrén szálán semmisült meg.

Megjegyzés küldése