2017. február 28., kedd

Apple Park

Miért pont Park lett a neve az Apple új központjának? Előbb-utóbb majd kiderül, lehet, hogy csak én nem olvastam róla. És valójában egyetlen park neve jutott csak eszembe, amikor híres technológiai cégeken gondolkodtam, még pedig a Menlo Park. Így talán keveseknek ugrik be, de ha a "menlo parki varázsló"-t említem, akkor már sokkal többen gondolunk Thomas Alva Edisonra. Noah Berger (Reuters) képei, amelyek megkattintva nagyobban is megtekinthetők a blogon.


A leendő Apple Park.


Ezt a felvételt 2017. január 17-én készítette a Reuters. Épp úgy fest, mint a "Nagy ház-átalakítás" sorozat átadás előtti napja. Szinte semmi sincs kész, de biztosra vehetjük, hogy az áprilisi átadásra már a fák is helyükön lesznek.


Az Apple Park lesz elkészülte után a legnagyobb görbe-üveg-felületű épület. Aminek tisztítására – gondolom – speciális ablakmosó szerkezetet kell alkotni.


És a farm. Amikor az Apple a Hewlett-Packardtól megvette a területet, azon még állt az 1916-ban épült tároló. Itt tárolták a sárgabarack-farm termését, meg az eszközöket. Mit ne adnánk érte, ha alma-farm lett volna! Nem rég sok blog megírta, hogy az Apple megőrzi a tárolót. Hát – úgy Apple módra. Lebontották és majd újraépítik, mert a gyűrű a helyén megy át.


A még pár hónapig székhelyként szolgáló épület az Infinite loop-on található. Az út neve "végtelen ciklust" jelent, ez egy programozók használta kifejezés. Nagyjából olyan, mintha azt mondanám: "Menj ki a szobából! Gyere be!" és ezt ismételd, amíg élsz.


A kör is végtelen, így - talán akarva, talán akaratlanul - az Apple Park megőriz elődjétől. Az építkezést sokan az alkotói képzelet és a kivitelezési realitás gigászi csatájának állítják be, nem is alaptalanul.


Az épületbe bekerülő faanyagokat és felhasználási módjukat például harminc oldalas kézikönyv rögzíti. A külső elemek illeszkedési pontosságánál az Apple eleinte olyan eltérést tolerált volna, mintha egy Macintoshról lenne szó. (A Gonosz Almalap szerint ezek után szinte csoda, hogy nem egyetlen alutömbből faragtatták ki, ahogy a Maceket gyártják...)


A képeken látható felvonulási területek is az Apple által előírtak szerint létesülhettek és szűntek meg. De ez könnyed nyári vicc volt ahhoz képest, hogy az épületen kívülről ne lehessen egyetlen csövet, vezetéket vagy légkondielemet, ventilátort se látni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése