2017. február 24., péntek

iCloud Drive: Biztonság 3/3

Elegánsan 3/3-ra sikerült az iCloud Drive megszerettető sorozatunk utolsó része, amely az adatbiztonságról szól.
Az iLfe.com cikkei alapján megpróbáltuk a lehetetlent: megérteni és megszeretni az iCloud Drive működését. Az első írás áttekintette az iCloud Drive használat alapjait. A második részben kiderült, mi zabálja a tárhelyet, mire alkalmas és mire nem az iCloud Drive.

Biztonságos hely a felhő az adataink számára?

Felhővel kapcsolatos kérdések markáns csoportja az adatbiztonsággal kapcsolatos. Hiszen minden adat, amelyet felhőben tárolunk, mások számára is elérhető lehet. Logikus, hogy minden felhő tárhely szolgáltató határozottan kijelenti, hogy az ő adatvédelme áttörhetetlen, feltörhetetlen. De igaz-e ez? Az Apple nyilatkozata szerint az iCloud "minimum 128-bites AES titkosítást használ, ilyet használnak a meghatározó pénzintézetek is, és soha nem ad a titkosítási kulcsot harmadik fél számára." Ehhez az Apple még hozzáfűzi, hogy az iCloud Kulcskarika (Keychain) - ez tárolja a Safariban használt bejelentkezési neveket, hitelkártya adatokat, wifi infokat - mindig az adott eszközön jön létre, az Apple ezekhez nem fér hozzá, nem is látja, nem is használja. Létrehozásukról egy másik eszköz használatával lehet dönteni, így is védve az adatokat.
Ám amikor az iCloud Drive-ra bejelentkezel, csak az Apple ID-t (nevet és jelszót) kell megadni.
Mivel az email címet könnyen ki lehet találni - sőt, az esetek többségében ismert, hiszen a levelezéshez azt használjuk -, egyedül a jól megválasztott jelszó védi az adatainkat. Az Apple egyre gyakrabban használja a biztonsági kérdéseket is - ezekre az előre megadott válaszokat kell begépelni. Ám ezekre a kérdésekre - melyik utcában nőttél fel vagy mi volt az első autód - a közösségi médiában könnyen lehet választ találni. Ezért azt javasoljuk, hogy a válaszként egy jelszó erősségű karakter sorozatot adjál meg! (Első autó: Fh54+3w)

Két lépéses hitelesítés
A két lépéses hitelesítés bekapcsolásához nyissuk meg a Rendszerbeállítások > iCloud > Fiókadatok > Biztonság párbeszédablakot!
Hogy működik a kétlépéses hitelesítés?
Amikor az egyik eszközön (Mac) meg kell adni az Apple ID-t, akkor a másik eszközön (iPhone) hat számjegyből álló kódot kapunk, amit meg kell adnunk a Macen. (Ha nincs nálunk az iPhone, nem is jelentkezünk be.)
A megbízhatóság, a megfelelő adatvédelem az Apple érdeke. Hiszen ha elillan a felhasználói bizalom, annak visszaszerzése hosszú és sok pénzt igénylő munka. Ezért nem is fog az adataidra, mint eladható termékre gondolni - és ebben különbözik leginkább a nagy közösségi szájt üzemeltető vállalkozásoktól.

Ajánlott olvasmány: iCloud security and privacy overview és Security and your Apple ID

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése