2017. február 9., csütörtök

Apple Campus 2

Amikor Steve Jobs azzal dicsekedett, hogy a világ legjobb tervezői dolgoznak az Apple Campus 2-n - a nagy körgyűrű-irodán -, akkor kivételesen nem lódított. Ám a kezdet nagyon is Jobsos, személyesen felhívta Norman Fostert, a Foster + Partners iroda névadó alapítóját és vezetőjét. (A Gonosz Almalap azért ezt másként látja, bár úgy is szép. Jobs kiadja, hogy szóljanak be, ha sikerült Norman Fostert a vonal másik végén tudni. Két cég hat titkárnője verekszi át magát. Odaát beszólnak Norman Fosternek, hogy Steve Jobs az Apple-től...) "Szia Norman, kis segítségre lenne szükségem." - emlékezett Jobs vissza az első mondataira egy cikkben. Három hét múlva már el is kezdődött a közös munka.
(Ennek az írásnak az alapja Graham Barlow MacLife-ban megjelent cikke.)

Foster + Partners
A Foster + Partners az egyik legelismertebb építész iroda, a központja London, de a világ összes fontos pontján jelen van. Négy évtized alatt, értelemszerűen, számos épületet tervezett és húzott fel. Legismertebb a 2010-es Sanghaj Expo-ra tervezett Egyesült Emirátusok Pavilon, vagy az angliai Millennium Bridge, a kuvaiti reptér vagy a Sage Gateshead.


Nem is igazi Apple rajongó az, aki ne tudná, micsoda űrhajó alakú új székházat épít az Apple. Lassan befejezik a munkát, de mi ugorjunk vissza a kezdetekhez!
Még 2010-ben vásárolta meg az Apple a HP-től majdnem 40 hektáros területet, amelyen irodaházak és parkolók voltak. A terület alig egy ugrásra van az Apple legendás Infinite Loop című székházától. Ez nem is egy ház, hanem több irodaépület - és lassan a múlt. Az Apple, ahogy más fejlődő cégek is, növekedés közben újabb és újabb irodákat bérelnek. Ám ezek üzemeltetése nem költséghatékony. Ráadásul az Apple Jobs idején csúcsra futtatott titkolódzásának nem is mindig kedvez. Ezért döntött az Apple saját irodaház építése mellett.


Az építkezéshez azonban kellett a cupertinoi önkormányzat jóváhagyása is, sok helyi lakos nem nagyon értette, minek egy ekkora épület az amúgy kertvárosi környezetbe. Minden haza kacsintós gondolat nélkül lakossági meghallgatást tartottak 2011. június 7-én, amelyen az akkor már köztudottan beteg Jobs is megjelent - nem kis meglepetést aratva. Ő is érvelt a Campus mellett. Ennyire fontos volt neki az építkezés.
Az Apple tervei láttán az építész- és iroda-szakmabeliek is meglepődtek. Az Apple kör, de inkább gyűrű alakú épülete nem magasodik a környezet fölé pár száz méterrel - mondjuk az önkormányzatnál nem is ment volna át a kertes ház tövében felhőkarcoló. A négyszintes épület (tervek láttán) inkább belesimul a környezetbe, nem hivalkodik. Nincs kiemelt, vezetőknek szánt rész helikopter leszállóval, golf-pályával és hasonló szépségekkel. Valójában még látványos főbejárata sem lesz.

Szent föld
Jobs egyszer hosszabban beszélt arról, hogy számára miért fontos, hogy pont ott épüljön fel az új irodaépület. Gyerekkorában - aki nem tudná, Jobs Cupertinoban nőtt fel, járt gimibe és az életét meghatározó számítógépes klub is itt működött - ezen a területen még vad gyümölcsfák nőttek, kajszibarack liget virágzott tavasszal. Később a HP vásárolta meg a területet, és a burjánzó növényzet lassan átadta helyét az irodaházaknak és leaszfaltozott parkolóknak. Ez abban az időben kezdődött, amikor Jobs nyári munkát vállalt a HP-nál. (Nem bírom nem ideírni: úgy jött össze neki a meló, hogy kikereste a telefonkönyvből Packard úr nevét és felhívta, hogy egy adott chip kellene neki...)
Jobs legismertebb és élete legjobbnak tartott prezentációja az iPhone-t bemutató volt közvélekedés szerint. Aki látta a cupertinoi önkormányzati ülésről a videót, az kicsit cöcög, a megjelent lakók szája szó szerint tátva maradt, amikor Jobs felmutatta, milyennek képzeli el az Apple új irodáját. A látványtervek bejárták a világot - leggyakrabban űrhajó, csészealj vagy az amerikaiak által imádott édes fánk alakjára asszociálnak. Az önkormányzatnál kért terv amúgy már 70 hektárt érintett - idő közben az Apple hozzávásárolt. "Ezer megkülönböztethetetlen irodaépületet láttam már, amelyek kiakasztanak, mi ebben is sokkal jobbat akarunk" - mondta el a meghallgatáson Jobs.
Az épület alaprajza szabályos kör, a falak hajlított üvegből készülnek. "Nincs egyetlen sík üveg sem sehol az egész épületben" - állította Jobs magabiztosan. (Gonosz: és az iMac kijelző előttiek?) "És ha önök valaha építkeztek már, akkor tudhatják, hogy ez nem a legolcsóbb megoldás" - cukkolta a megjelenteket.
Az Apple ritkán oszt meg infót önszántából, ha az irodáiból kikerül egy kép, akkor az órák alatt bejárja a Földet, blogok ezreiben teszik közzé - mindenki kíváncsi. Az Apple Store-ok vagy akár a hazai APR boltok is, bár szabvány elemekből épülnek azonos vizuális kép alapján, mégis egyediek, mert mindegyiket külön-külön tervezik meg. A sanghaji Pudong Apple Store építése kapcsán az Apple már megismerhette a görbe üveg felülettel kapcsolatos örömöket és problémákat.


A képen látható Apple Store-ba került a legtöbb "görbe" üveg. "Mi tudunk a legtöbbet erről a technológiáról" - kijelentés már igazi jobsi mondat.

A technológia határán túl
"A teljes homlokzat eddig soha nem használt technológiával készül, rettentő jó érzés, hogy valami újat, egyedit, soha nem voltat hozhatunk létre. Ennél a prodzsektnél szinte minden kézzel készül" - áradozott Stefan Behling építész.
Talán nem meglepő, hogy a megszokottól eltérő külső a megszokottól eltérő belsőt takar. Nem mintha bármi konkrétat meg lehetne tudni, Behling sem világosít meg, amikor azt állítja: "olyan épületet terveztünk, amelyek a közösségi létet felpörgetik, és a kitolják a munkavégzés határait".
A fánk alakú épület roppant jellegzetes lesz, ám van még valami (! - érted, one more thing!), ami még ennél is láthatóbb lesz, bár nem építik. Ez a csoda pedig az, hogy a 70 hektár négyötöde nem lesz beépítve, hanem park, fák, zöld terület lesz. Ezért az Apple a parkolókat (is) a föld alá helyezte.
A másik szépség, hogy az épület belesimul a tájba, ahogy már említettük, három emeletes lesz. (A Gonosz Almalap szerint a kertes házas környezet nem három emeletes házakat jelent, és nem 14 ezer négyzetméteres otthonokat) Ami persze sokkal jobb, mint egy 20-30 emeletes jellegtelen irodaház, amely uralná a környezetet, és ahonnan minden udvarba be lehetne látni.

Erőforrás és erő
Bár sokban különbözik az Apple más cégektől, de abban nem, hogy áramra szüksége van. Hiába bírják a MacBookok négy-hét órán át, ha nincs áram, akkor bizony lehet hazamenni. Ezért az Apple Campus 2 saját áramfejlesztőt is kap. Jobs - mint mindent, - ezt is annyira fontosnak tartotta, hogy addig terveztette újra az áramfejlesztőket, amíg kiderült, az Apple olcsóbban tud áramot előállítani, mint venni. Természetesen a kaliforniai napsütésen és napelemeken nyugszik a megoldás. És ez környezet barátabb is. A közáram már nem is elég jó az Apple-nek!
A Campus 2 felépülésével többé nem lesz szükség a Moscone Center vagy Yerba Buena Center kibérlésére és átöltöztetésére, ha az Apple új terméket akar bejelenteni. A gyűrű része lesz egy hatalmas előadóterem is, kimondottan erre a célra kialakítva. Így az Apple otthonában fogadja majd a rajongókat, az újságírókat és a rajongó újságírókat.
Ja! Hogy végződött az írás elején említett önkormányzati megbeszélés? Az nem volt kérdés, hogy Jobs építési engedély nélkül nem fog távozni - nem lett volna a Föld egyik, ha nem a legjobb értékesítési szakembere, ha nem így lett volna. Az, hogy személyesen megjelent és érvelt, ellenszavazat nélküli győzelmet hozott. Csupán egy kérdés volt, a környéken lakóknak nem jutna-e ingyen wifi. Jobs erre válaszul elmondta, hogy a szomszéd város, Mountain View (a teljesség igénye nélkül itt van az egyik székhelye: Google, Mozilla Foundation, Symantec, Intuit...) nagy örömmel fogadná be az Apple Campusát. Nem lett wifi. Jobs - Jobs maradt.

Pénz beszél, minőség haladtat
Jobs úgy halt meg 2011. októberben, hogy egyetlen kapavágást sem tettek meg az építkezésen - pedig várhatóan ez lesz a legtovább használatban maradó alkotás, ami a nevéhez köthető, és talán idővel a legemblematikusabb is. Állni fog akkor, amikor már csak a vitrinben lesz látható az Apple gépek mellett a Macek, iPodok, iPhone-ok vagy iPadek. Az épület sok részlete Jobs akaratának megfelelően valósul meg - de megálmodója ezt már nem láthatja. Az épület részévé lett gyerekkora iránti nosztalgiája, az embert szolgáló technika iránti lelkesedése. A világot megváltoztató alkotás és a végletekig leegyszerűsített megjelenés is a Campus része, öröksége.
"Ha bútorasztalosként megtervezel és elkészítesz egy gyönyörű fiókos szekrényt, akkor a fiók hátlapjának nem használsz valami gagyi faanyagot, mondván, azt úgy sem látja senki. Te tudni fogod, hogy mi van ott, és ezért oda is a legjobb anyagot teszed. Így alhatsz csak nyugodtan, elégedetten, csak a minőség visz előre" - nyilatkozta egyszer Jobs. (A történet úgy kerek, hogyha megemlítjük: Jobs mindig nevelőapja lábainál serte-pertélt, amikor az a garázsukban dolgozott. Egy életre megragadt benne apja válasza, amikor megkérdezte tőle, miért festi le a szekrény hátoldalát, azt úgy sem látja senki. A válasz szinte szó szerint megegyezett a fentivel.)

Az Apple Campus, amíg áll, addig biztos emlékeztet arra az emberre, aki megálmodta, aki ráérzett a részletek fontosságára, az egyszerűség pártján állt és - persze - megalapította az Apple-t. Steve Jobs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése