2017. február 20., hétfő

iCloud Drive: Alapok 1/3

Az iLfe.com cikkei alapján megpróbáljuk a lehetetlent: megérteni és megszeretni az iCloud Drive működését. Az első írás áttekinti az alap iCloud Drive használatot. A következő részben kiderül, mi zabálja a tárhelyet, mire alkalmas és mire nem az iCloud Drive. Végül a harmadik az adatbiztonságról szól majd.
A felhő alapú fájl-tárolás jó, mert bárhol vagyok, ha van internet, akkor megfelelő eszközzel rendelkezve hozzáférek a fájljaimhoz. A legtöbb felhő alapú fájl-tároláó szolgáltatást kínáló megoldás külön, speciális, nevesített mappákat (könyvtárakat) használ. Ilyen a Dropbox, a Google Drive... Ezeknél mentéskor oda kell figyelni, hogy melyik mappa fogadja be a fájlt. Az Apple is hasonló módon kezdett az iCloud felépítéséhez, de mindent megtett, hogy az iCloud Drive olyannak tűnjön, mintha csak egy lenne a könyvtáraink közül.
Macademia magyarázat:
Felhő? Felhő? Mi az? Tekints úgy a felhőre, mint egy külső merevlemezre! Ha ott van nálad és csatlakoztattad az eszközödhöz, legyen az Mac vagy iPhone vagy iPad, akkor tudsz rá írni, tudsz róla olvasni. Ha nem, akkor nem. Az előző mondatba helyettesítsd be a csatlakoztatás szó helyére az internet-kapcsolat szópárt. Így oké?
Tiszta? Akkor megkavarunk! A felhőre mentett fájlok egy része akkor is elérhető, ha nincs internet-kapcsolat. Ha ezt tudomásul veszed, akkor mindent tudsz a felhőkről.

iCloud Drive

A Sierra nevű oprendszer egyik újdonsága az volt, hogy az addig az SSD-n, tehát lokálisan tárolt Írósztal (Desktop) és Dokumentumok (Documents) könyvtárakat áttette az iCloud Drive-ra, azaz fel a felhőbe. Erről még lesz szó egy másik cikkben. A Maces alkalmazások pedig még erőszakosabban akarják a velük szerkesztett dokumentumokat az iCloud Drive adott mappáiba menteni, hogy ott az iOS alatt futó alkalmazások - iPhone-ról, iPadről - szintén hozzáférjenek.
Az iCloud Drive-os mappa az alapértelmezett számos alkalmazás számára - Pages, Numbers, Keynote... A GarageBand (még) nem, mert a Maces verzió sokkal fejlettebb, mint az iOS-es.
A Finderben könnyen hozzáférünk az iCloud Drive-ban tárolt fájlokhoz. Ha a Finder oldalsávján nem lenne az iCloud Drive látható, akkor a Finder > Beállítások > Oldalsáv párbeszédablakban jelöljük be. Ha egy fájlt az iCloud Drive-ból az SSD-re húzunk, a Mac a mozgatás előtt figyelmeztet. A figyelmeztetés persze félreérthető, magyar magyarul csupán annyi, hogy a fájl innentől kezdve más eszközökről nem lesz elérhető (mert nem lesz az iCloud Drive-ban, ugye). Meglepő módon, ha az iCloud Drive-on levő fájlt törlünk, akkor a Mac nem panaszkodik.

iCloud Drive: iOS és Mac
Az iOS és a Mac iCloud Drive használata között az is különbség, hogy a Macen úgy is meg tudunk nyitni egy állományt, hogy a dokumentumát nyitjuk meg - dupla klikk a bármi.key fájlra elindítja a Keynote-ot és megnyitja a bármi.key prezit. Az iOS eszközön mindenképp előbb az alkalmazást kell elindítani, csak abból tudjuk az iCloud Drive-ra mentett állományt megnyitni. Legalábbis korábban így volt.
De hogy még véletlenül se legyen könnyen megtanulható, az iWork alkalmazások (Pages, Keynote és Numbers) többre képesek, mint az alapmappájuk elérése. A Megosztás (Share) ikonra kattintva már böngészhetünk az iCloud Drive-unk mappái között. A Location-re kattintva még több lehetőséget kapunk.

Az iOS eszközökön külön iCloud Drive alkalmazás segít minket. Ha nem látnád, akkor a Beállítások > iCloud > iCloud Drive-ot kell bekapcsolni vagy az App Store-ból letölteni. Az iCloud Drive app törlése semmi kárt sem okoz, nem vesztünk sem fájlt, sem mappát. Az iOS megjegyzi, hogy mikor melyik mappát melyik alkalmazáshoz használtuk és legközelebb is azt kínálja fel. Ha mégsem onnan szeretnél megnyitni dokumentumot - ennek sincs akadálya.
Ha olyan fájlt nyitnál meg, amelyről az iOS nem tudja, hogy melyik alkalmazással nyissa meg, akkor Megosztás ikonra kattintva tudsz határozni. Ugyanebben a pillanatban tudod a fájlt törölni vagy másik helyre menteni.

Végül. A Kiválaszt (Select) parancsra kattintva lehet több fájlt, mappár is kiválasztani.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem bírtam rávenni magam, hogy fájlok tárolására is ténylegesen használjam. Valahogy a Dropbox jobban kézre áll, illetve a munkatársakkal is egyszerűbb abban együtt dolgozni. Főleg, hogy nem sokan használnak Mac-et... A képek miatt azonban előfizettem az 50 gigás csomagra, így szinte mindenre elég.

Köszi a cikket, jöhet a folytatás!

Ferenczy Gábor írta...

Majdnem hasonló. Az 50GB még a .Maces korból megmaradt. Szerdán és pénteken jön a folytatás. Én többet vártam amúgy az iLife-tól iCloud ügyben. De soha sem árt az alapoktól nekifutni. Köszi!

Szokoli Tamás írta...

Szia. az lenne a kérdésem hogy tudom beállitani az icloud drive-ot hogy csak a felhőben legyenek meg a fájlok és a gépen nem. de viszont lássam is a gépen a fájljaimat. Mert ha be van kapcsolva akkor a gépen elfoglalja az összes helyet. Pl MEGA drivenál ez beállitható . De ott nem akarok előfizetni nagyobb csomagra mert drága itt elég nekem a 200 GB. És megfizethető.

Ferenczy Gábor írta...

Szia!
Kicsit bealudtam, a blog-motor átszabta a komment-kezelést.
A válaszom viszont szomorú: sehogy. A Dropbox tudja azt, amit szeretnél és tök logikus és jogos lenne.

Megjegyzés küldése