2017. február 6., hétfő

Mit mutatnak a számok? Az Apple negyedéves adatai.

Kezdetnek jöjjön egy csomó grafikon, amelyről ha nem is pontosan, de leolvashatók a múlt héten kiadott negyedéves jelentés számai. Ami fontosabb, a trendek jobban kivehetők és ez az, ami most érdekes, szerintem meg nekem.

Az "má" a mozgóátlag rövidítése. Mivel az Apple bevételei a négy negyedév közt egyenlőtlenül oszlik el, ezért érdemes a vékony vonalakat figyelni, a mozgóátlagok "kisimítják" a negyedéves forgalmi eltéréseket. Mozgóátlag mutatás a Numbers grafikonrajzoló része.


Az éves mozgóár is jól mutatná az átlagos Macintosh eladási ár lassú esését, de a kétéves sokkal szebb. Értelmezve egyre inkább az Apple olcsóbb gépeit vásároljuk. Kíváncsian várom a következő negyedévet, amikor már csak az új MacBook Pro-k lesznek az Apple kínálatában. Ezek brutális drágasága már látható a grafikonon: utolsó kék karika.


Az első hat adatra az átlagár grafikonon nincs magyarázatom, visszakerestem az Apple negyedéves jelentéseit, és a számok hibátlanok.


És még mindig a számok fogságában
Éves összevetésben a Japán eladások nőttek a legdinamikusabban (120 százalék az előző negyedévhez képest), Kína viszont visszaesett: 88 százalék. És ez utóbbi nem jó jel. A kínai piac háromszor nagyobb, mint a Japán. Egyébként három százalékkal nőtt az Apple bevétele, Európa is pont ennyivel nőtt.
Árbevétel szempontjából az iPad 78 százalékos visszaeséssel a negatív csúcstartó (képzavar), a szolgáltatások – AppleCare, Apple Pay... – a pozitív (118 százalék).
És ami e blog számára, amely főleg Macintosh-sal foglalkozik, jó hír: a Macintosh eladások is növekedtek. De csak egy százalékkal :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése