2017. március 2., csütörtök

Időzóna zavar

Vének és aggastyánok (valamint az örök ifjú hölgyek) emlékeznek arra, amikor az óra-átállítása még külön feladat volt. A nyári vagy téli állításnál azon gondolkodtak, hogy előző nap vagy másnap tologassák a mutatókat. Aki pedig Londonba utazott, az a landolás után tekergette a Zarja vagy Omega gombját, hogy pontos legyen az órája. A mai órák, okos telefonok, és minden netre csatlakozó bármi alapvető képessége, hogy az időzónának megfelelő pontos időt mutassa. Nem egy feladat – gondolhatnánk. Pedig.


Pedig az időzónák nem szép téglalapok, gömbfelület cikkelyek, ahogy azt elméletben elgondoljuk, hanem az országhatárt követő cikkek és cakkok. Így a gps aztán csak adatot ad, de kell egy rendes térkép, hogy tudjuk, hol is vagyunk!
Mindenkivel megesett már, aki egy országhatár mellett haladt, hogy a telefonja hol külföldre, hol haza ugrott. Ám annak, aki időzóna vonal közelében él, annak nem csak a szolgáltatója változhat, hanem a pontos ideje is! Nem is kell olyan messzire mennünk, a magyar-román határ időzóna határ is.


A bejegyzést Mérkről jött hallgatónknak köszönhetjük. Az ő "ezt muszáj megkérdeznem" kérdése az volt, hogy veheti rá a Mac minijét – asztali gép –, hogy maradjon a magyar időzónában, mert naponta egyszer-kétszer elcsatangol. A megoldás amúgy roppant egyszerű, azt a pipát kell kivenni, amire eddig mindig azt javasoltuk, javasoltam, hogy legyen bejelölve, mert úgy jó, úgy logikus. Hát – nem. Van az a helyzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése