2017. március 20., hétfő

Napraforgó mindenes IoT

Az IoT (Internet of Things = minden eszköz a netre csatlakozik) rohamosan épül be napjainkba. Remélem, hamarosan könnyebben kiejthető neve is lesz. Az biztos, hogy eljövetelük vidámmá/rémisztővé teszi majd életünk. E kettősségre jó példa a Shadecraft Sunflower-je.

A képen napernyő látható, de nem akármilyen! Egyrészt, a lábai nem betondarabok közé vannak beszorítva, nem is vízzel vannak feltöltve, ahogy ez mifelénk szokás. De ne is a lábát nézzük, hanem a fejét! Az árnyékot adó napernyőt nem kell negyed- vagy félóránként felugrálva a nap járásának megfelelően forgatni! Szenzorok érzékelik, hogy merről jön a fény, és a kacsaláb odább mozdítja az ernyőt.
A vásznat feszítő négy (készül nyolcas verzió is) rúdon napelem van. Így nincs gond, ha lemerül az iOS eszköz, mert USB csatin át lehet tölteni. A napernyő – ha illik egyáltalán ezzel az ódivatú, semmitmondó szóval gyalázni ezt a döbbenetet – wifi-n vagy/és Bluetoothon is képes a netre kapcsolódni. Ez azért is jó, mert önmaga wifi-jelerősítő is, valamint a beépített mikrofonba mondott parancsokkal vezérelhetjük házunk, életünk, univerzumunk.
Ha olyan perverzek lennénk, hogy elhagyjuk a napernyőnket, akkor a beépített webkamerája biztonsági kameraként használható. És persze, hogy ehhez is van egy app, mert – ugye – mindenre van egy. Az alkalmazással minden más mellett megtudhatjuk, hogy milyen az időjárás a napernyő környékén: hány fok van, süt-e a nap, esik-e az eső, merről fúj a milyen erős szél. A Sunflower házassági ajánlatokat csak a neten át fogad. (Oké, az utolsó mondatot a Gonosz Almalap tette hozzá.)

IoT
Hozzáállás kérdése, hogy egy ilyen eszközre ki mennyire vágyik vagy tart tőle. Ám terjedésük számtalan vidámságot fog okozni, amikor hibáznak: mondjuk mindig a rossz irányba fordulnak és automatikusan pizzát rendelnek nekünk. És lesz rémisztő is. A Super Bowl (amerikai foci döntő) szünetében leadott egyik reklámra több ezer otthonban reagált az Amazon beszéd-vezérelt okos eszköze. Ez véletlen volt. De ha valaki szándékosan egy FB vagy YouTube videóban ad ki parancsot az összes napernyőnek, esetleg ajtózárnak – na, az nem lesz vicces.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése