2017. március 18., szombat

Eladó Apple I.

Hamarosan árverésre bocsátanak egy szinte érintetlen Apple I számítógépet, a kikiáltási ár 250e dollár (77,5mFt) lesz. Már ez is megérne egy bejegyzést, vajon egy IBM XT-ért mennyit adhatnak?
A híreket általában az amerikai Maces szájtok szállítják, az ilyen típusúakat meg kizárólag. Általában a hír ugyanaz, a kép is. De most, meglepetésemre, három "forrás" más-más képet használt. Ráadásul az egyiken nem pont az a konfiguráció látható, mint a másik kettőn. Tudom, a Google képkeresője a legjobb barátom, de. Hagytam ez a kérdést a levegőben.

2 megjegyzés:

Endre írta...

Koncíciótól függően, általában 1000 dollárig megy fel egy eredeti IBM 5150/5160 (ez az XT eredetije) ára. Persze ez működőképes és teljes konfiguráció esetében igaz. Mivel jóval nagyobb volumenben és ipari szinten gyártották, ezért sokkal gyakoribb gépekről is van szó, mint egy Apple I.
Autóipari hasonlattal élve ez valami olyasmi lehet, mint egy 80-as évekbeli VW és egy DeLorean kollerációja. Egy működőképes, restaurált VW Polo vagy Passat meglehetősen olcsón kapható, amíg egy ugyanilyen minőségű DeLorean DMC-12 lényegesen magasabb áron fog elkelni. Különösen, ha az eredeti motorral szerelt, első szériás, 81-es modellről van szó, ami igen ritka. Ott akár 100 000 dollár is lehet az ár.
Szóval a ritkaság itt nagyon sokat nyom a latban Gábor. ;)

Ferenczy Gábor írta...

Endre, köszi! teljesen jogos és logikus válasz.

Megjegyzés küldése