2017. március 24., péntek

Hódevés helyett PDF

"Ha meg akarod menteni az erdőt, egyél hódot!" – szól a mondás, ami lehetne a Kétfarkúé is, de már előttük megszületett. A szomszédos infografika a PDF-et dicsőíti, rákattintva teljes méretben is megtekinthető.
A negyedszázada az Adobe megálmodta PDF az első elgondolás szerint afféle konténer lett volna, amelyben bármilyen fájlt beledobálva platformokon, oprendszereken, Óperenciás-tengeren át utazva a célnál mindenhez az eredeti formájában fér hozzá a kedves címzett. A PDF doksik előnye is ez: tök mindegy, hogy min nézed, azt látod, amit az alkotó akart (feltéve, hogy jól lett megírva a PDF).
A Macesek számára évtizedek óta nem feladat a PDF írás, a nyomtatás parancs bal alsó sarkán ott a PDF létrehozási lehetőség.

PDF előnyök
Ma már szinte evidens, hogy nem nyomtatunk, hanem PDF-ben (vagy máshogy) toljuk a doksit tovább. Persze a bankszámla. Meg a számlák. Még ha elektronikus is, a könyvelőnek nyomtatva kell. Vagy a fizetés. Könyvelő kinyomtat, céges aláír, alkalmazott aláír, lefűz három példány. Ahelyett, hogy PDF-ben menne körbe.
Az infografika amerikai adatokra támaszkodik, de gyanítjuk, itthon sincs másképp. Felmérésük szerint egy ügyintéző évente tízezer oldalt nyomtat, általában minden doksi két példányban kerül papírra az aláírások miatt. Ráadásul az aláírás időrabló, három napot visz el. Az aláírásra, szignozásra kapott doksik több mint felét (56%) nyomtatjuk ki, írjuk alá, szkenneljük be és küldjük vissza mailen.
Egy húsz fős iroda évente egy tonna papírt használ el, ami pont olyan pazarlás, mint 17 kifejlett fa, 4000kW energia, 26 500 liter víz vagy 1500 liter olaj értelem nélküli elhasználása.

PDF és a Mac
A Mac Megtekintő alkalmazása megnyitja a PDF állományokat – ez alól csak néhány, speciálisan védett PDF kivétel, nekem tavaly egyedüli ilyen egy repjegy számlám volt. A PDF-et Megtekintőben lehet kommentezni, annotálni. Sőt, nem hivatalos digitális aláírással is ellátni. Mi az összes árajánlatunkat, oklevelünket Megtekintővel kezeljük. Egyedül az államigazgatás kényszerít a nyomtatás-aláírás-szkennelésre. Ha én állam lennék, akkor XIV. Lajos volnék, akkor mindenkinek ingyen adnék kötelezően használandó netet, használhatóbb ügyfélkaput és hitelesített digitális aláírást.
Az infografika szerint Amerikában a nagy cégek 12 másodpercenként dobnak ki egy fölöslegesen nyomtatott oldalt, egy oldal össz (mondom: össz!) vállalati költsége 125 dolcsi (35eFt), egy dokumentumé pedig 350-700 dollár (100e-200eFt) között van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése