2017. május 1., hétfő

Térképek – újra

Ezen a hosszú hétvégén itthon maradtunk, így jutott időm arra, hogy összevessem a Google és az Apple térképeket. A Google előbb kezdte, az Apple egy ideig támaszkodott rá, majd elkészítette sajátját. Ami önálló alkalmazásként Macen és iOS eszközön is elérhető. Az első egy-két éve felejtős volt, azóta viszont labdába rúg. De nézzünk pár térkép-összehasonlítást!

Irak, Telskuf

A Google térképén számtalan város és falu neve látható az eredeti méretnél. Itt a képre kell kattintani, úgy jutsz a nagyobb nézethez.

Ez pedig az Apple Térképek. Nem túl bőbeszédű. Egy árva név. Az eredeti térképet idehivatkozni nem lehet egykönnyen. Kattints a térképre az eredeti mérethez.

Az Apple Térképek adott nézetének kinyerése nem olyan egyszerű, mint a Google-é. Ez utóbbinál a böngésző címsorát kell kimásolni. A Térképeknél viszont a címsor üres, így más megoldást kellett kitalálnunk. A Megosztás [Share] a nyerő. Bár nincs "térkép címének kimásolása", de a címet elküldhetjük mailben. A megnyíló új levélből pedig kimásolhatjuk a hivatkozást. A linkre CTRL+kattintva kapott helyzetérzékeny és felpattanó menüből válasszuk ki a Link másolását. Ennyi – mondanám szomorkásan. A hivatkozás amúgy: https://maps.apple.com/?ll=36.672922,43.113967&spn=0.525851,1.047027&t=h
A Térképeket megszeretni akaró, de mindig akadályba ütöző Gonosz Almalap már meg is akadt. Azon meg nagyon, hogy a böngészőbe betett link vagy kap engedélyt az Apple Térképek megnyitásához, vagy – nem mutat meg semmit. Leteszteltem volna pécén is, ahol nincs Térképek, de, ó szörnyűség, nincs itthon egyetlen pécém sem.
De nagyítsunk csak rá Telskufra! A képek után elárulom, miért pont ezt a várost szúrtam ki tesztalanynak.

A Google képén (klikk a képre a teljes mérethez) minden rendben, két helyet látunk megnevezve ennél a nagyításnál (és összesen): Szent Györgyöt és egy másik templomot.

A Térképekben nincs megnevezett hely. Sőt, ha beszúrunk egy gombostűt, akkor csak azt tudjuk meg, hogy Irak Ninive tartományában járunk.

A magyar kormány ennek a településnek az újjáépítéséhez milliárdos összeggel járul hozzá, csupán ennyi a közünk Telskufhoz (forrás). Értelemszerűen, amikor olvastam az idézett hírt, akkor rákerestem, merre megy az adóforintom. (Személy szerint ezzel a költéssel egyetértek.)
És a legfrissebb hír a településről (via index.hu)
.
Hazai vizekre evezvén
Az Apple vs. Google térkép használhatósági párharcot hazai terepen folytatjuk. A két kép alatt árulom csak el, hogy kis hazánk mely szegletét ábrázolja a térképrészlet.

A Google térkép minősége ebben az összevetésben sem rosszabb, mint az Apple-é. Nem pontosságban, szépségben. Nézd csak meg a kikötőt balra a nádasban!

Az Apple már járt utat járt (ha már térképről van szó), amikor körbefotózta a világot. Ráadásul ezt később is tette meg, mint a Google, így a legtöbb esetben – az általam nézettekben – az Apple adatai a frissebbek. Mint itt is.

A település önállóan nem is létezik. Nevét apró vitorláshajóról kapta, amellyel a középkorban jártak át a tó északi partjáról a mocsaras-lápos délire. Pontosabban a név végén van még egy kicsinyítő képző is. Sajkod Tihany része.

Lássunk már egy fővárost!
Legyen – mondjuk – Budapest, annak is a belvárosi része. És hívtam egy harmadik versenyzőt is.

Nem, nem az iDoki megmutatása volt a cél, utólag láttam, hogy ők vannak a kép közepén. Színes ikonok, fekete cégnevek.

Színkódolás. Dizájnos mattság. A Google-re megfelelő módon az ember felteheti cégét, addig az Apple-nél ez nem adott. Ebből adódóan eltérő a mutatott üzlet-típusok aránya.


És az új versenyző az OpenStreetMap. Mindjárt írok róla pár sort, de előbb az, ami miatt ezt a térképrészletet mutattam meg. A metró Arany János utcai megállója után, a Marx tér Nyugati tér felé van egy leágazás. Egy hurok, ami visszakanyarodik a Széll Kálmán Moszkva tértől Fehér útig haladó másik metró vonalára.

Az OpenStreetMap közösségi térképépítés eredménye, mondhatnám, a térkép wikipediája. A térképhez naponta több ezren adnak hozzá infókat, a validáltak bekerülnek. Mivel a térkép megfelelő módon (CC) szabadon használható, egyre többen fejlesztenek a térképre, mint a Leafletjs.com is. Nem rég bemutattunk egy OpenStreetMap térképet használó iOS alkalmazást is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése