2017. május 26., péntek

Time Machine - Time Capsule = Time iCloud Machine?

Ez az első WWDC kérdésünk. Bár az eddigi pletykák közt nem szerepel, nem lennénk meglepve. Az Apple befejezte az AirPortok fejlesztését, a Time Capsule egy volt ezek közül. Ugyanakkor a Sierra már alapértelmezetten az iCloudban tárolja az Asztal és a Dokumentumok mappa tartalmát, illetve tömörítve az iCloudba pakolja a rég nem használt fájlokat. Akkor?
Time Machine
A Time Machine az egyik legjobb dolog, amit az Apple valaha kitalált a Maceseknek. Az eljárás és alkalmazás az automatikus adatmentést jelenti. A Machez csatlakoztatott külső merevlemezre az első csatlakozás után a teljes Macet átmásolja a Time Machine, ezt követően pedig a változásokat jegyzi. Tegyük fel a költői kérdést: mire is jó ez?
  1. Rendes használat mellett a teljes gépünkről van másolat. Így baj (meghibásodás, lopás) vagy öröm (nagyobb új Mac) esetén pár óra alatt visszakaphatod az összes fájlod, beállításod, jelszavad.
  2. A Time Machine programmal vissza lehet keresni törölt fájlokat, mappákat és azokat vissza is lehet állítani.
  3. Egy sokszor szerkesztett dokumentum, fájl korábbi, hónapokkal ezelőtti állapota is előhívható.
A Time Capsule azon kívül, hogy képes volt wifi hotspotként is működni, még egy belső merevlemezt is tartalmazott. A Time Capsule eleinte egy, majd két és három terrabájt kapacitással készült. Ez a jellemzően 128-256GB-os SSD-k mellett bőven elégséges volt az archíválásra, akár 4-5 hordozható Mac által használtan is.

Táguló iCloud
Az iCloud felhő tárhely szolgáltatást az Apple folyamatosan simizi, fejleszti. A megvásárolható méret bármeddig növelhető, most 1TB (ha jól néztem), de bármikor felemelheti az Apple 10TB-re, bármekkorára, mert vidáman megfinanszíroztatja velünk. A sávszélesség, felhő-elérhetőség szintén dinamikusan nő.
Emlékezzünk vissza, hogy örültünk, amikor 1GB-ről 5GB lett. És aztán az Apple is egyre több Maces, iOS appjához rendelte hozzá az iCloudot, mint alaptárhelyet. A Mail, Calendar és Kontaktok már nagyon rég használják az Apple felhőjét, azóta a Pages, Numbers és Keynote is felkerülhet. A Sierrával viszont szintet léptek.
A régóta nem használt fájlok automatikus feltöltése kvázi archiválás a felhőbe. Az Asztal és Dokumentumok mappák szinkronizálása szintén egyfajta biztonsági mentés a felhőbe, még ha nem is ezt emelik ki.
Ja, és kifelejtettem a véleményes fénykép megosztást, ami aztán zabálja a tárhelyet.

Time iCloud Machine
Innen már csak egy lépés, hogy ne csak az Asztal és Dokumentumok mappa legyen az iCloudba szinkronizálva, hanem az egész Saját mappa. Ha a saját mappa felkerülne az iCloudba, akkor oldódna a kis kapacitású SSD-k (128GB) használatakor jelentkező helyhiány. Valójában csak az alkalmazások lennének a Macen – elvben.
Gyakorlatban az lenne jó, ha mappánként megadhatnám, mi kerüljön az iCloudba és mi nem. Megadhatnám, hogy mely mappákat szeretném akár off-line, net nélkül is használni és melyeket nem.
Én ezt (is) várom az Apple-től, WWDC-től.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése